O potvrdenie môže dôchodca požiadať viacerými spôsobmi

V týchto dňoch poberatelia dôchodkov Sociálnej poisťovne (SP) vo zvýšenej miere žiadajú potvrdenia o vyplatenom dôchodku za jednotlivé mesiace predchádzajúceho roka. Potvrdenia od nich žiada predložiť do 31. mája 2014 Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny k preukázaniu výšky príjmov, ktoré sú rozhodujúce na určenie výšky peňažného príspevku na kompenzáciu.
Sociálna poisťovňa na ich žiadosť vyhotoví potvrdenie zväčša na počkanie. Ak však v predchádzajúcom roku bol dôchodok priznaný alebo bola vykonaná zmena vo vyplácaní dôchodku, nie je možné potvrdenie vyhotoviť na počkanie. V takomto prípade poisťovňa zašle potvrdenie prostredníctvom pošty v lehote 2 až 3 týždňov.
Žiadať o vyhotovenie potvrdenia je možné osobne v ktorejkoľvek pobočke SP alebo v Informačno-poradenskom centre ústredia poisťovne. Telefonicky na bezplatnej linke 0800 123 123; elektronicky prostredníctvom kontaktného formulára na webovej stránke www.socpoist.sk.
Potvrdenie bude žiadateľovi zaslané prostredníctvom pošty do 3 dní. Žiadať možno aj písomne na adrese: Sociálna poisťovňa, ústredie, 29. augusta 8, 813 63 Bratislava. Táto forma je však zdĺhavá, preto ju poisťovňa neodporúča.
TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy