Najväčším rizikom v našich bankách je podhodnocovanie rizík

Medzinárodný prieskum inštitútu CSFI a PwC ukázal, že bankoví odborníci na Slovensku sa najviac obávajú podhodnocovania rizík v snahe dosiahnuť stanovené ciele

Najväčším rizikom bankového a finančného sektora na Slovensku je podľa bankových odborníkov podhodnocovanie rizík v snahe dosiahnuť stanovené ciele. Oproti celosvetovým výsledkom majú slovenskí finančníci tiež väčšie obavy z dostupnosti kapitálu, ktorú obmedzujú nové regulačné požiadavky, úverového rizika spojeného so stále veľkým počtom rizikových dlhopisov a tiež z derivátov, keďže respondenti považujú stále veľké množstvo produktov za príliš komplikované. Vyplýva to z globálneho prieskumu Banking Banana Skins, ktorý robí každé dva roky inštitút CSFI v spolupráci s PwC. Okrem Slovenska sa prieskumu zúčastnili bankoví odborníci z ďalších 58 krajín sveta.

Na druhej strane menšie ako v globálnom meradle vnímajú na Slovensku bankoví odborníci riziká vyplývajúce z regulácie či politického zasahovania. Rovnako sa tak neobávajú ani technologických rizík či kriminality. Globálne bankári za najväčšie riziko vnímajú reguláciu a politické zásahy.

Respondenti tiež uviedli, že politické zasahovanie spôsobuje zvýšené náklady a obmedzenia pre bankový sektor. Silnejúce obavy z politických zásahov prichádzajú z Európy, kde boli pre zvýšenie bezpečnosti bánk navrhnuté alebo prijaté rozsiahle opatrenia ako na úrovni Európskej únie, tak aj na vnútroštátnych úrovniach. "Prieskum však ukázal aj to, že znepokojenie nad vyhliadkami bánk do budúcnosti začalo prvý raz po siedmich rokoch slabnúť, čo dáva nádej, že pre banky sa podmienky ich fungovania konečne menia k lepšiemu,“ konštatuje sa v správe PwC.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy