Nálada francúzskych spotrebiteľov sa zhoršila

Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavuje francúzsky štatistický úrad INSEE, v apríli klesol na 85 bodov z marcovej úrovne 88 bodov

Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila, keďže zadlžené domácnosti začali venovať väčšiu pozornosť zhoršujúcemu sa stavu svojich financií a vysokej nezamestnanosti. Štatistický úrad krajiny INSEE v utorok informoval, že index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavuje, v apríli klesol na 85 bodov z marcových 88 bodov. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali, že hodnota indexu sa nezmení.

Oslabenie indexu dôvery je najnovším znakom toho, že francúzski spotrebitelia nie sú ochotní zohrávať svoju tradičnú rolu motora hospodárskeho rastu, keďže zotavovanie ekonomiky sa ujíma iba s ťažkosťami. Štatistický úrad INSEE uviedol, že názor spotrebiteľov na svoje osobné financie sa v apríli zhoršil najvýraznejšie za viac ako 20 rokov. Svoje osobné financie tak hodnotia najhoršie od decembra 2011.

Zadlženosť francúzskych domácností vzrástla na rekordnú úroveň a podľa údajov, ktoré minulý týždeň zverejnila centrálna banka krajiny, sa v záverečnom kvartáli 2013 dostala na úroveň 83,5 % hrubých disponibilných príjmov. Znepokojenie francúzskych domácností z nezamestnanosti sa tento mesiac opäť zvýšilo, hoci sa zdá, že počet žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa stabilizoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy