Obchodné rozhodnutie: Finportal v Česku končí

, investujeme Foto:finportal

Jeden z najväčších slovenských broker poolov sa rozhodol pre vlastnú likvidáciu. Na stránkach Finportal.cz nie je informácia o likvidácii a webstránka sa tvári aj naďalej ako aktívna. Telefonické spojenie do brnenskej kancelárie je nedostupné. Slovenská spoločnosť Finportal, a.s.však pokračuje v činnosti.

"Na základe rozhodnutia jediného akcionára pri výkone valného zhromaždenia spoločnosti bolo dňa 31. 3. 2014 rozhodnuté o zrušení spoločnosti s následnou likvidáciou, s účinnosťou ku dňu 1. 4. 2014. Dňom 1. 4. 2014 spoločnosť vstúpila do likvidácie," uvádza Obchodný register.

Spoločnosť Finportal ukončenie činnosti poradcom oznámila začiatkom apríla a prestala vyplácať zálohové provízie. "Podľa dostupných informácií dostali od centrály poradcovia tejto spoločnosti na začiatku apríla správu, ktorá oznámila vstup do likvidácie a ukončenie aktivít spoločnosti vrátane ukončenia prijímania nových zmlúv. Poradcovia zároveň dostávajú pri životnom poistení provízie vyplatené iba čiastočne, "tak ako platia klienti", " uvádza portál Poradcovia – sobě.cz.

"Ukončenie činnosti spoločnosti, ktorá funguje na českom trhu pod brandom Finportal CZ, je čisto obchodné rozhodnutie jedného z akcionárov tejto akciovej spoločnosti. Pôvodný obchodný zámer a ciele sa nepodarilo naplniť podľa očakávania jedného z akcionárov, ktorým je akciová spoločnosť Finportal Slovensko. Preto sme sa rozhodli z daného obchodného modelu vystúpiť a neumožniť ani používanie loga Finportal. Naše ďalšie aktivity na českom trhu a zabezpečenie kontinuity pre poradcov zaregistrovaných pod Finportal CZ sme po dohode spojili s firmou Chytrýhonza.cz a jeho dcérskou spoločnosťou Bonnet. Ostatní naši bývalí partneri zrejme zostali na trhu v rámci svojich firiem a obchodných značiek," uviedol Rudolf Adam, predseda predstavenstva slovenskej spoločnosti Finportal, as na otázku investujeme.cz.

Slovenská spoločnosť Finportal, as, materská spoločnosť českého Finportalu, tiež prešla ku koncu marca významnými personálnymi zmenami. Z predstavenstva k 28. 3. 2014 odišiel Alexander Sütö, ktorý je jediným členom predstavenstva českého Finportalu. Zároveň prešla obmenou celá dozorná rada, ktorú opustili Jana Sütöová, Tomáš Bartončík a Adolf Vlk. Na ich posty nastúpili Eva Adamová, Lucia Matvija a Jela Hettešová. Súčasťou zmien bolo tiež rozšírenie činností.

Možno je len zhodou okolností, že bývalý člen predstavenstva Alexander Sütö a členka dozornej rady Jána Sütöová vlastnia spoločnosť moreDONE, ktorej predmetom činnosti je okrem iného finančné sprostredkovanie. Svoju spoločnosť založili k 22. 1. 2013, teda pred viac ako rokom.

"Na Slovenskom trhu pôsobí spoločnosť Finportal, a.s. 4 roky od svojho založenia v apríli 2010. S českou spoločnosťou, okrom brandu, nemá nič spoločné," uvádza Rudolf Adam. "Jej akcionárske zloženie je stabilné a obchodné výsledky veľmi dobré. Spoločnosť rastie obratovo medziročne o desiatky percent. V porovnaní rokov 2012 a 2013 to bolo o 35 %. Prvý kvartál 2014 je historicky najsilnejším vôbec," dodal Adam.

Broker poolov v Českej republike vyrástlo v poslednej dobe pomerne veľa. Ich pozícia nie je jednoduchá vzhľadom na rastúce požiadavky zo strany regulátora. Náklady na prevádzku broker poolov rastú so sprísňujúcou sa reguláciou a silnejúcim dohľadom."Majitelia broker poolov budú musieť s rastom svojej veľkosti nadproporcionálne investovať do rôznych podporných systémov, manažmentu, IT, účtovníctva, auditu. Nehovoriac o neustále rastúcich nákladoch na compliance, teda zaistenie zhody so všetkými zákonmi a predpismi," uvádzal pre portál investujeme.cz Petr Stuchlík, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Fincentrum, vo svojej analýze.

Vysoká konkurencia na finančnom sprostredkovateľskom trhu vedie niektoré spoločnosti k prijímaniu finančných sprostredkovateľov pracujúcich na hrane a niekedy i za hranou zákona. Pri nedostatočnej kontrole môžu priniesť spoločnosti, pod ktorou pracujú, nemalé straty. "Sú konkurenčné spoločnosti, ktoré toto vôbec neriešia. Dokonca aj ich systém fungovania, kedy produkcia poradcu vôbec neprechádza cez centrálu a je zasielaná priamo produktovým partnerom, v podstate znemožňuje efektívnu kontrolu práce poradcu," uviedol v rozhovore pre investujeme.cz Zdeněk Sluka, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Broker Trust.

Súvisiace články

Aktuálne správy