Čistý zisk Samsungu v 1. kvartáli vzrástol a prekonal odhady

Juhokórejský koncern Samsung Electronics v 1. štvrťroku 2014 svojimi výsledkami prekvapil analytikov. Čistý zisk najväčšieho ázijského výrobcu elektroniky a najväčšieho svetového producenta smartfónov v prvých troch mesiacoch roka vzrástol viac, ako ekonómovia odhadovali. Dôvodom bol zvýšený dopyt po zlacnených telefónoch a tiež oživenie dopytu po televízoroch pred zimnou olympiádou. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.
Z hospodárskych výsledkov Samsungu vyplýva, že jeho čistý zisk sa za tri mesiace do konca januára 2014 zvýšil medziročne o 7,3 % na 7,8 bilióna wonov (5,44 miliardy eur). Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom koncernu predpovedali v 1. štvrťroku nižší zisk, v priemere 6,75 bilióna KRW.
Zníženie cien smartfónov, ktoré sa pohybujú v rozmedzí od 150 do vyše 900 USD a rozšírenie ponuky trbletov, pomohli Samsungu zmierniť slabší dopyt po najdrahších smartfónoch pred uvedením nového modelu Galaxy S5. Samsung ponúka rôzne stimuly, až do výšky 600 USD na nový Galaxy S5, aby prilákal zákazníkov. Koncern očakáva, že jeho odbyt prekročí predaj modelov S4.
Aj uvedenie nových televízorov na trh viedlo k oživeniu ich predaja, ktorému pomohla aj zimná olympiáda.
Prevádzkový zisk mobilnej divízie Samsungu, ktorá sa podieľa až 60 % na celkovom zisku koncernu, dosiahol v 1. kvartáli 6,43 bilióna KRW. To je o 1,2 % menej ako v rovnakom období predchádzajúceho roka a slabší výsledok ako v 3. kvartáli 2013, keď táto divízia zaznamenala rekordný prevádzkový zisk 6,7 bilióna KRW. Dôvodom slabšieho výsledku v úvode tohto roka je práve zníženie cien smartfónov.
Prevádzkový zisk celého koncernu za tri mesiace do konca marca klesol o 3,3 % na 8,5 bilióna KRW, ale jeho tržby vzrástli o 1,53 % na 53,7 bilióna KRW.
Pokles prevádzkového zisku poukazuje na náročné výzvy, pred ktorými Samsung stojí, ak si chce udržať pozíciu na trhu so smartfónmi. Dopyt po nich slabne a uvedenie nových iPhonov amerického rivala Apple prinútilo Samsung, aby znížil ceny smartfónov Galaxy. Analytici odhadujú, že priemerná cena smartfónov z produkcie Samsungu dosiahne tento rok zhruba 275 USD, čo je o 9 % menej ako vlani.
Všeobecne sa predaj smartfónov na vyspelých trhoch v Severnej Amerike, Európe, Južnej Kórei a Japonsku spomaľuje, lebo sú nasýtené, a klienti v rozvíjajúcich sa krajinách uprednostňujú lacnejšie mobily.
(1 EUR = 1434,49 KRW; 1 EUR = 1,3861 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy