Aprílová inflácia nemusí byť rozhodujúca pre politiku ECB

Podľa viceprezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Vitora Constancia zmena politiky "nezáleží len na jednom, alebo dvoch číslach“

Aprílové údaje o inflácii, ktoré budú známe tento týždeň, by samy osebe nemali spôsobiť zmenu politiky Európskej centrálnej banky (ECB), pretože „nezáleží len na jednom alebo dvoch číslach“. Uviedol to viceprezident ECB Vitor Constancio. Miera inflácie v eurozóne je v súčasnosti na úrovni 0,5 %, čo je výrazne pod cieľovou hodnotou ECB, ktorá stanovila inflačný cieľ tesne pod hranicou dvoch percent. Analytici očakávajú, že miera inflácie v eurozóne sa v apríli pohybuje vo výške 0,8 %.

„Nemám na mysli žiadny cieľ. Je to dôležitá informácia, nie však jediný aspekt, ktorý môže viesť k rozhodnutiu,“ povedal Constancio. Najbližšie zasadnutie predstaviteľov ECB sa uskutoční 8. mája. Constancio zopakoval, že ECB je pripravená konať v prípade, že to bude potrebné. „Je pripravených niekoľko nástrojov. Ako sme už predtým povedali, sme pripravení konať, ak to bude potrebné,“ konštatoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy