Zisk Colgate-Palmolive v 1. kvartáli klesol

Americký výrobca spotrebiteľských produktov Colgate-Palmolive zaznamenal v 1. štvrťroku pokles zisku, aj napriek zvýšenému odbytu. Dôvodom boli nižšie marže a jednorazové položky, ako napríklad náklady spojené s oslabením venezuelskej meny. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Presnejšie, čistý zisk amerického koncernu za tri mesiace do konca marca klesol na 388 miliónov USD (280,53 milióna eur), čo po prepočítaní predstavuje 42 centov na akciu, zo 460 miliónov USD, alebo 48 centov/akcia v rovnakom období 2013.
Po vylúčení jednorazových položiek dosiahol Colgate v období január – marec 2014 zisk 68 centov/akcia, čo sa zhoduje s odhadmi analytikov z Wall Street.
Globálne tržby spoločnosti v 1. kvartáli mierne vzrástli na 4,33 miliardy USD z vlaňajších 4,32 miliardy USD, zatiaľ čo analytici očakávali, že budú stagnovať.
Nepriaznivé výmenné kurzy mali negatívny vplyv na príjmy Colgate-Palmolive zo zahraničia, ktoré skresali o 6,5 %. Celkový objem predaja sa pritom v sledovanom období zvýšil medziročne o 5 % a tzv. základné tržby koncernu, teda tržby po vylúčení kurzových vplyv a akvizícií, stúpli o 6,5 %, z toho tržby na rozvíjajúcich sa trhoch vzrástli o 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy