Rusko sprísnilo menovú politiku

Ruská centrálna banka odpovedala na vystupňované inflačné riziká zvýšením týždňovej refinančnej sadzby o 50 bázických bodov na 7,5 %

Ruská centrálna banka v piatok prekvapujúco zvýšila základnú úrokovú sadzbu, aby čelila vystupňovaným inflačným rizikám. Týždňovú refinančnú sadzbu posunula nahor o 50 bázických bodov na 7,5 % a oznámila, že v najbližších mesiacoch s jej znížením nepočíta. Po tom, čo inštitúcia minulý mesiac v reakcii na finančnú nestabilitu vyvolanú ukrajinskou krízou zvýšila sadzbu o 150 bázických bodov, sa na aprílovom zasadnutí s ďalším sprísnením menovej politiky nepočítalo.

Banka vo vyhlásení uviedla že najnovším rozhodnutím reagovala na inflačné riziká súvisiace s oslabovaním ruského rubľa. Pravdepodobnosť, že inflácia koncom roka prekročí cieľovú hodnotu 5 %, podľa nej výrazne vzrástla, nakoľko zmeny výmenného kurzu sa na vývoji spotrebiteľských cien odrazili oveľa rýchlejšie, než sa čakalo. V apríli inflácia dosiahla 7,2 %, do konca roka by však nemala prekročiť hranicu 6 %, uzavrela ruská centrálna banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy