S&P zvýšila Cypru rating a Fitch mu zlepšila výhľad na stabilný

Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) dnes zvýšila ratingovú známku Cypru na úroveň B z B-. Odôvodnila to lepšími ako očakávanými rozpočtovými a hospodárskymi výsledkami.

Medzinárodná agentúra Standard & Poor’s (S&P) dnes zvýšila ratingovú známku Cypru na úroveň B z B-. Odôvodnila to lepšími ako očakávanými rozpočtovými a hospodárskymi výsledkami. Informoval o tom portál RTTNews.
S&P zároveň potvrdila ostrovnému štátu pozitívny výhľad ratingu. To signalizuje, že v nasledujúcich 12 mesiacoch môže agentúra Cypru, ktorý musel vlani požiadať Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) o záchranný úver, ratingovú známku opäť zvýšiť, ak bude ďalej plniť úverové podmienky.
Cypru sa podarilo vlani prekročiť rozpočtové ciele, na ktorých sa dohodol s veriteľmi. A S&P predpovedá, že aj tento rok by mohol ostrovný štát v Stredozemnom mori rovnako ako vlani rozpočtové ciele nielen splniť, ale opäť prekonať.
Čo sa týka rizikových faktorov, najväčšie nebezpečenstvo pre cyperskú ekonomiku predstavujú vonkajšie riziká. Konkrétne eskalácia napätia a ďalšie sankcie EÚ proti Rusku za jeho postup voči Ukrajine. To by mohlo uškodiť cestovnému ruchu na Cypre, ktorý je jedným z motorov jeho ekonomiky a ruskí turisti tvoria početnú klientelu cyperských letovísk.
Na druhej strane, prípadný pokrok v zjednotení Cypru, ktorý je zatiaľ rozdelený na „grécku“ a „tureckú“ časť, by zvýšil atraktivitu ostrova z pohľadu zahraničného kapitálu, čo by bola vítaná vzpruha pre ekonomiku.
Aj ďalšia z trojice najuznávanejších ratingových agentúr – Fitch dnes zlepšila Cypru rating, presnejšie zvýšila výhľad jeho ratingu z negatívneho na stabilný. Fitch podobne ako S&P svoje rozhodnutie odôvodnila pokrokom, ktorý Cyprus dosiahol pri zavádzaní reforiem a v plnení rozpočtových cieľov. Podľa agentúry sa ukázalo, že cyperská ekonomika je odolnejšia, ako odborníci pôvodne odhadovali a zlepšilo sa tiež externé zadlženie ostrova. No Fitch zároveň varuje, že recesia cyperského hospodárstva bude hlbšia a dlhšia, ako predpovedali experti z EÚ a MMF.

Súvisiace články

Aktuálne správy