Je lepšie byť bohatý a zdravý…

, WSJ Foto:photl

Ekonóm Barry Bosworth sa v rámci práce pre Wall Street Journal hrá s údajmi, ktoré sa týkajú príjmov a dĺžky života. Jeho závery sú jasné. Bohatí ľudia žijú dlhšie, dĺžka ich života rastie rýchlejšie a problém je markantnejší u mužskej časti populácie.

Pozrime sa teda najskôr na mužov. Boháči, v nasledujúcom grafe horných 10 %, narodení v roku 1940 môžu čakať, že budú žiť o 10 rokov dlhšie, než najchudobnejšia skupina, teda spodných 10 %. Pre narodených v roku 1920 sú údaje vyznačené svetlomodrou farbou, porovnanie s tmavomodrou ukazuje, že očakávaná dĺžka života počas jednej generácie vzrástla o 4 roky.

 

Ženy sa celkovo dožívajú vyššieho veku. Ich nerovnosť je ale väčšia. Bohatá žena môže totiž vo svojich 55 rokoch predpokladať, že bude žiť o desať rokov dlhšie, než chudobná. A táto medzera sa medzigeneračne prehĺbila o celých šesť rokov.:

 

Čo uvedené znamená? Predovšetkým by sme si mali byť vedomí toho, že korelácia neznamená príčinnú súvislosť. Intuitívne by sme predpokladali, že bohatstvo nám zaistí prístup k lepším potravinám, či lepšiu zdravotnú starostlivosť. Uvedené dáta ale nehovoria, že každých ďalších 10 000 dolárov príjmov nám zaistí niekoľko ďalších mesiacov života. Svoju úlohu zohrávajú aj ďalšie premenné. U chudobnejších ľudí je napríklad väčšia pravdepodobnosť, že fajčia. A fajčenie zabíja bez ohľadu na to, aké čiastky zarábate. Uvedeného sa týka aj čas odchodu do dôchodku. Keď niekto z vlády začne hovoriť, že si môžeme dovoliť jej predĺženie, pretože žijeme dlhšie, týka sa to najmä bohatých starších belochov. Ale netýka sa to už toľko miliónov chudobných žien, ktorých očakávaná dĺžka života v skutočnosti klesá.

Súvisiace články

Aktuálne správy