Rozhodnutie súdu o domácej pálenke je bruselskou provokáciou

Verdikt Súdneho dvora Európskej únie, podľa ktorého legalizácia domácej výroby pálenky do 50 litrov ročne bez zdanenia v Maďarsku nie je v súlade s právnymi normami Európskej únie (EÚ), je "ďalšou nehoráznou provokáciou bruselských byrokratov".

Verdikt Súdneho dvora Európskej únie, podľa ktorého legalizácia domácej výroby pálenky do 50 litrov ročne bez zdanenia v Maďarsku nie je v súlade s právnymi normami Európskej únie (EÚ), je „ďalšou nehoráznou provokáciou bruselských byrokratov“. Vyhlásil to dnes v Budapešti na mimoriadnej tlačovej besede minister rozvoja vidieka Sándor Fazekas.
Podľa agentúry MTI Fazekas zdôraznil, že pálenka je maďarskou špecialitou. „Vláda nájde právny spôsob, aby ochránila toto vzácne dedičstvo výroby destilátov, a aby maďarská pálenka mohla byť aj naďalej voľne pálená,“ dodal.
Podľa internetového vydania denníka Népszabadság Európska komisia (EK) iniciovala právne konanie voči Maďarsku ešte v roku 2010 s tým, že právne normy EÚ dovoľujú v prípade výroby destilátov na domáce účely iba nahradiť spotrebnú daň inou formou dane, ktorá nemôže byť nižšia než polovica spotrebnej.
Súdny dvor EÚ pripomenul, že právo EÚ zaväzuje členské štáty, aby v prípade alkoholu zaviedli spotrebnú daň, ktorej minimálna suma na hektoliter čistého alkoholu je 550 eur.
Maďarské ministerstvo hospodárstva v reakcii na verdikt súdu oznámilo, že vláda neplánuje sprísniť podmienky domáceho pálenia destilátov.
Maďarskí maloroľníci od augusta 2010 nemusia platiť spotrebnú daň za pálenku vyrobenú z vlastného ovocia v množstve do 50 litrov, jej výrobu nemusia nahlásiť a nemusia požiadať ani o povolenie na prevádzku zariadení na pálenie s kapacitou do 100 litrov.
V Maďarsku bola domáca výroba pálenky ilegálna od 20-tych rokov minulého storočia.

Súvisiace články

Aktuálne správy