Väčšinový vlastník ruskej automobilky Sollers presunul aktíva z Cypru do Ruska

Väčšinový akcionár ruskej automobilky Sollers presunul svoje aktíva späť do Ruskej federácie. Stal sa tak prvým z významných ruských podnikateľov, ktorý zareagoval na výzvy Kremľa, aby ruské spoločnosti repatriovali svoje aktíva do domovskej krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vadim Švecov, ktorý v spoločnosti Sollers vlastní 53,8-% podiel, presunul svoje aktíva podľa agentúry do Ruska z Cypru. Sollers, ktorá má spoločné podniky s americkou automobilkou Ford a japonskou firmou Mazda, zaznamenala minulý rok tržby na úrovni 61 miliárd rubľov (1,24 miliardy eur). To je približne tretina z hodnoty tržieb, ktoré dosiahla najväčšia ruská automobilka Avtovaz. Jej tržby v roku 2013 predstavovali 177 miliárd rubľov.
V reakcii na sankcie Západu voči Rusku za anexiu polostrova Krym, ale aj problémy domácej ekonomiky ruský prezident Vladimir Putin minulý mesiac vyhlásil, že ruské firmy by mali byť registrované v Rusku. Viaceré veľké ruské spoločnosti sa pred rokmi rozhodli pre registráciu mimo Ruska, najmä pre nízke dane. Jednou z najviac vyhľadávaných krajín v tomto smere bol práve Cyprus. No už v decembri minulého roka Putin pohrozil, že takzvané offshorové spoločnosti nebudú mať prístup k úverom zo štátnej rozvojovej banky Vnešekonombank (VEB) a nebudú sa môcť podieľať ani na štátnych zákazkách.
Hovorca automobilky Sollers sa odmietol vyjadriť k rozhodnutiu Švecova, ktorý nie je známy tým, že by bol zvlášť blízkym spojencom Putina. Na druhej strane, niektoré spoločné podniky firmy Sollers získali od VEB pôžičky.

Súvisiace články

Aktuálne správy