SR patrí medzi krajiny s najväčším počtom insolvencií

Slovensko patrí v rámci regiónu strednej a východnej Európy medzi krajiny s najväčším nárastom počtu insolvencií. Do top trojky krajín ho spolu s Bulharskom a Českom na základe minuloročných štatistík zaradila spoločnosť Coface. Pre tento rok však už Slovensku taký negatívny výhľad, na rozdiel napríklad od Česka, nedáva. Odolnými sektormi sú podľa vyjadrení firmy ťažba a dobývanie, dodávky energií, sektor vodného a odpadového hospodárstva. Najzraniteľnejšími sú naopak veľkoobchod a maloobchod, stavebníctvo a realitná činnosť.

Ťahúňom slovenskej ekonomiky je podľa vyjadrení spoločnosti Coface najmä automobilový sektor. No spomalenie rastu v eurozóne a slabší dopyt po autách aj z hlavných rozvíjajúcich sa trhov spôsobili podľa nich pribrzdenie celkového exportu krajiny. Hospodárskemu výsledku podľa firmy Coface nijako nepomohol ani domáci dopyt, pričom vysoká nezamestnanosť s takmer nemenným rastom reálnych miezd sa podpísali pod nízku kúpyschopnosť obyvateľstva. Okrem toho vplyv malo aj zvyšovanie daní, či zmeny v sociálnych odvodoch.

Mnohé firmy tak kvôli pribrzdeniu ekonomiky neboli vlani podľa spoločnosti Coface schopné udržať výrobu a produkciu na plnú kapacitu, v dôsledku čoho aj znížili investičné plány. Slabý ekonomický výkon sa podpísal v náraste počtu platobnej neschopnosti o 12 %, teda na 507 firiem z celkového počtu 540 tis. aktívnych firiem. Hlavný dôvod nárastu vidí Coface nielen v ekonomickom spomalení a poklese domácej spotreby, ale aj v zhoršení platobnej disciplíny medzi obchodnými partnermi a náraste druhotnej platobnej neschopnosti. Medzi päť najväčších insolvencií na Slovensku firma Coface zaradila spoločnosti EXIsport, Fenestra SK, Galand, Gas Oil Engineering a MBM-STAV.

Slovensko pritom podľa Coface alokovalo z európskych štrukturálnych a kohéznych fondov 11,5 mld. eur z rozpočtu na roky 2007 až 2013. Na jednej strane je to podľa nich takmer zanedbateľné, keďže Poľsko získalo 69 mld. eur, na druhej strane to predstavuje značnú sumu vzhľadom k veľkosti slovenskej ekonomiky. Slovensko však pritom podľa Coface nevyužilo prostriedky z únie tak významne ako jeho susedia. Slovensko tak získalo rok navyše na dočerpanie prostriedkov. Coface tak dúfa, že to pomôže naštartovať ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy