Nestaňte sa obeťou domáceho násilia: Ako sa úspešne brániť finančnému zneužívaniu

, E15 Foto: SITA

Finančné zneužívanie je jedným z druhov domáceho násilia. Týka sa najčastejšie žien na rodičovskej dovolenke, invalidných dôchodcov a seniorov, teda osôb, ktoré majú len obmedzenú možnosť bývať samostatne.

Pod finančným zneužívaním sa najčastejšie skrýva odcudzenie finančných prostriedkov, zabránenie zneužívanej osobe nakladať s nimi, neprimeranú kontrolu finančného hospodárenia, vynucovanie kúpy nepotrebných vecí alebo nútenie k podpisu dokumentov a zmlúv či brania si pôžičiek. Aby ste sa nestali obeťou tohto druhu zneužívania, mali by ste sa správať podľa nasledujúcich odporúčaní.

Vlastné peniaze
Nedovoľte, aby ste zostali úplne bez prostriedkov. Akokoľvek hlúpo to môže bežnému človeku znieť, je to jedno z najzákladnejších pravidiel ľudskej slobody. Je pre nás celkom nepredstaviteľné, že po uliciach medzi nami chodia ľudia, ktorí dlhodobo nemajú žiadne vlastné peniaze, pretože všetok svoj ​​príjem odovzdávajú niekomu, o kom sa domnievajú, že ich miluje. Nechať si odobrať o všetky financie ale nie je prejavom lásky a milujúci človek by nikdy druhého bez prostriedkov nenechal. Často je toto násilie skryté za uisťovanie, "veď na čo potrebuješ peniaze, ja ti kúpim čo potrebuješ." Existencia úplne bez finančných prostriedkov však nie je v dnešnej dobe pre dospelého človeka normálna. Stav, kde jeden z partnerov, alebo napríklad rodič dospelého dieťaťa trvalo nemá prístup k peniazom, je považovaný za patologický.

Trvalá jednostranná kontrola účtov a útrat
Súčasťou akéhokoľvek domáceho násilia býva snaha o absolútnu kontrolu nad financiami, pohybom i spoločenskými stykmi obete. Ak vám niekto iný diktuje, koľko môžete minúť a čo si smiete či nesmiete kúpiť, je dosť možné, že patríte medzi obete finančného zneužívania.

Nepodpisujte sa pod cudzie dlhy
Jedným zo spôsobov, ako dostať obeť finančného násilia na lopatky je prehovoriť ju, aby na seba nechala napísať dlh páchateľa. Možný je napríklad nasledovný model. Muž, pracujúci ako SZČO tvrdí, že mu nikde nepožičajú, preto hypotéka aj ďalšie dlhy sú formálne iba jeho partnerky, ktorá je zamestnaná. Platí ich však z veľkej časti muž, žena je de facto zadlžená. Neskôr žena otehotnie a muž spláca všetko. Dom a ostatný majetok je v jeho vlastníctve, pretože "on ho predsa platí". Ak by sa však žena pokúsila zo vzťahu odísť, napr. kvôli násiliu, muž by sa holo vyhrážať, že prestane dlhy platiť.

Ručte len toľko, aby vás záväzok nezničil
Finančným zneužitím môže byť aj ručenie alebo pôžička deťom, priateľom či príbuzným. Hlavne u seniorov pretrváva predstava, že ručenie je len podpis a nič významné neznamená. Častým príkladom je, že rodičia ručia domom, kde žijú, niektorému zo svojich detí, aby si toto dieťa mohlo ľahšie zaobstarať vlastné bývanie alebo podnikať. Potomok prestáva svoje záväzky platiť a rodičia, často už v dôchodku, čelia obavám, že prídu o strechu nad hlavou.

Udržujte si prehľad
Aspoň všeobecné povedomie o finančných produktoch, spôsoboch platieb a o tom, koľko bežne čo stojí, patrí k základným sebaobranným taktikám. Je dobré poznať presné informácie o svojich i rodinných príjmoch a výdavkoch, o podmienkach svojich záväzkov a možnostiach ich zmeny, zrušenia. Osoby finančne zneužívané sa v týchto veciach často spoliehajú len na to, čo im niekto povie a najčastejšie je to práve ten, kto je v danej veci sám finančne zainteresovaný. Overovať si tieto informácie nahliadnutím do dokladov, do katastra alebo inam, by malo byť v dnešnej dobe samozrejmosťou.

Súvisiace články

Aktuálne správy