Skupina Groupama dosiahla vlani zisk 283 mil. eur

V roku 2012 pritom ešte vykázala stratu 589 mil. eur

Finančná a poisťovacia skupina Groupama dosiahla v minulom roku čistý zisk 283 mil. eur. V medziročnom porovnaní si výrazne polepšila, keďže za rok 2012 vykázala stratu 589 mil. eur. Oživenie je podľa vyjadrení skupiny dôsledkom zmeny v zacielení stratégie na prevádzkovú ziskovosť. Skupina prijala vo všetkých svojich spoločnostiach program znižovania nákladov a počas dvoch rokov sa jej podarilo znížiť úroveň výdavkov o 270 mil. eur.

 

"Zmena stratégie na naše hlavné oblasti podnikania priniesla čistý zisk a potvrdenie vedúcej pozície spoločnosti v poľnohospodárskom sektore, ktorý od nás dostal bezprecedentnú podporu počas nepriaznivých klimatických zmien," povedal prezident rady riaditeľov Groupama S. A. Jean-Yves Dagés. Ako pokračoval výkonný riaditeľ skupiny Groupama S. A. Thierry Martel, výsledky odzrkadľujú pozitívne zmeny vo všetkých oblastiach podnikania a vo všetkých krajinách, kde skupina pôsobí. Stratégia je zameraná na rast ziskovosti. "Tohto kurzu a rastových ambícií sa budeme držať aj v roku 2014,” dodal Martel.

Ku koncu vlaňajška predstavovalo celkové inkasované poistné sumu 13,67 mld. eur pri medziročnom poklese o 2,3 %. Táto zmena vývoja reflektuje podľa vyjadrení skupiny strategický dôraz na rast ziskovosti namiesto nominálneho rastu vybraného poistného. Poistenie majetku a úrazové poistenie rástlo, klesalo životné a zdravotné poistenie.

Spoločnosť Groupama vznikla vo Francúzsku na konci 19. storočia ako miestna spoločenská iniciatíva pre ochranu proti poľnohospodárskym škodám a proti rizikám požiaru. Neskôr sa rozšírila a začala poskytovať aj iné poisťovacie služby. Na slovenskom poistnom trhu je skupina Groupama prítomná od roku 2009 ako pobočka maďarskej poisťovne Groupama Garancia Biztosító pod názvom Groupama Garancia poisťovňa a. s., pobočka poisťovne z iného členského štátu.

Súvisiace články

Aktuálne správy