Návrh na obmedzenie zadržiavania vratiek DPH neprešiel

Poslanci neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorým chcel nezaradený poslanec Jozef Kollár obmedziť štátu možnosť zadržiavať nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty pri daňových kontrolách. Iniciovať chce poslanecký prieskum na finančnej správe v Košiciach.

Opozícii do druhého čítania neprešiel návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) od nezaradeného poslanca Jozefa Kollára, ktorý chcel zamedziť zadržiavaniu finančných prostriedkov podnikateľov zo strany orgánov štátu, teda finančnej správy. Tento stav podľa Kollára poškodzuje podnikateľov a ich existenciu na trhu vôbec. V novele preto navrhoval, aby daňový úrad musel platiteľovi dane z pridanej hodnoty nadmerný odpočet vyplatiť najneskôr do šiestich mesiacov od začatia daňovej kontroly, a to aj v prípade, že kontrola nebude ukončená. Aktuálne môže daňová kontrola trvať 12 mesiacov počas ktorých štát zadržiava nadmerné odpočty. „Štát disponuje dostatočným nástrojmi a kapacitou na to, aby do pol roka od zahájenia kontroly vedel zistiť, čo v konkrétnom prípade potrebuje,“ konštatuje sa v návrhu.

Týmto rozhodnutím sa tak možno na finančnej správe v Košiciach dočkajú návštevy z parlamentu. Kollár totiž ešte pred hlasovaním o svojom návrhu na brífingu uviedol, že v prípade jeho neschválenia bude ako podpredseda finančného výboru iniciovať na košickej finančnej správe poslanecký prieskum. Práve z tohto úradu totiž Kollár eviduje najviac pripomienok od podnikateľov na zadržiavanie vratiek dane z pridanej hodnoty. „Máme prípady, kedy kvôli otvorenej a rok trvajúcej daňovej kontrole štát zadržiava nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty vo výške 4 mil. eur. V prípade konkrétnej firmy sú to ročné mzdové náklady,“ dodal Kollár.

Súvisiace články

Aktuálne správy