MMF počíta so spomalením rastu ekonomiky Čiernej Hory v tomto roku na 2,7 %

Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje v tomto roku spomalenie rastu ekonomiky Čiernej Hory v porovnaní s rokom 2013, pričom ako dôvod uvádza "určité limity vzhľadom na kapacitu cestovného ruchu".

Medzinárodný menový fond (MMF) odhaduje v tomto roku spomalenie rastu ekonomiky Čiernej Hory v porovnaní s rokom 2013, pričom ako dôvod uvádza „určité limity vzhľadom na kapacitu cestovného ruchu“. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa MMF by ekonomika Čiernej Hory mala tento rok vzrásť o 2,7 %, zatiaľ čo v minulom roku dosiahla rast na úrovni 3,5 %. Fond to uviedol vo svojom vyhlásení po ukončení dvojdňovej misie v krajine. V ňom okrem toho poukázal aj na problém zlých úverov dosahujúcich vo februári 17,5 % z celkového objemu poskytovaných úverov a na nedostatočnú „úverovú aktivitu“. Tieto faktory podľa neho predstavujú „dlhodobý problém,“ ktorý môže negatívne ovplyvniť budúci hospodársky rast.
Zároveň varoval, že dohoda o úvere v hodnote 800 miliónov eur na výstavbu diaľnice môže ohroziť fiškálnu stabilitu krajiny, nakoľko zvýši objem dlhu, ktorý už teraz dosahuje 50 % hrubého domáceho produktu Čiernej Hory. Misia MMF sa do krajiny plánuje vrátiť na jeseň, aby vládu oboznámila s celkovým hodnotením makroekonomického vývoja Čiernej Hory.

Súvisiace články

Aktuálne správy