Kanalizáciu v Dvorníkoch vybudujú vďaka podpore zo Švajčiarska

Výstavbu verejnej kanalizácie a čistiarne odpadových vôd začali v piatok v Dvorníkoch v okrese Hlohovec. Celkové náklady dosiahnu takmer päť miliónov eur, kanalizácia aj čistiareň odpadových vôd majú byť hotové v októbri 2015

vyšlo aj v REG

DVORNÍKY 28. marca (SITA) – Výstavbu verejnej kanalizácie a čistiarne odpadových vôd odštartovali dnes v Dvorníkoch v okrese Hlohovec. Nenávratný finančný príspevok 4,2 milióna eur získala obec z prostriedkov Švajčiarskeho finančného mechanizmu po tom, ako neuspela so žiadosťou o eurofondy. Celkové náklady na stavbu podľa starostu Ľuboša Gubáňa dosiahnu takmer päť miliónov eur, kanalizácia aj čistiareň majú byť hotové v októbri 2015. ,

„Od kanalizácie a čistiarne si sľubujeme v prvom rade ochranu spodných vôd a celkové zlepšenie životného prostredia na území Dvorníkov. Súčasťou diela bude 10,4 kilometra kanalizácie, 595 domových prípojok a moderná membránová čistiareň odpadových vôd,“ povedal Gubáň. Zároveň potvrdil, že vybudovať takéto dielo z vlastného rozpočtu dvojtisícovej obce by bolo nereálne. „Naše spolufinancovanie tohto projektu je vyčíslené na 240 tisíc eur, to pre samosprávu obce znamenalo intenzívne šetriť počas celého volebného obdobia. Dnes ale môžem povedať, že peniaze máme a sme pripravení okamžite si plniť naše záväzky,“ dodal starosta.

Základný kameň stavby v piatok pred Obecným úradom v Dvorníkoch poklepali okrem starostu Ľuboša Gubáňa aj vedúci kancelárie Švajčiarskeho príspevku v SR Martin Scherer, Lajos Szabo z veľvyslanectva Švajčiarska v Bratislave, zástupcovia projektantov aj dodávateľov. Zároveň sa začali do výkopové práce pre novú kanalizáciu.

Švajčiarsky finančný mechanizmus podporí na Slovensku projekty environmentálnej infraštruktúry celkovou sumou vyššou ako 25 miliónov eur. Riadiaci orgán Švajčiarskeho finančného mechanizmu sídli na Úrade vlády SR, finančne podporuje množstvo projektov v oblasti sociálnej práce s hendikepovanými deťmi, vytvárania komunitných centier, skvalitnenia životného prostredia v obciach alebo v oblasti cestovného ruchu.

Agentúra SITA vydá k správe zvukovú správu, video a fotografie.

Súvisiace články

Aktuálne správy