Spotrebiteľské ceny v Španielsku v marci nečakane klesli

Spotrebiteľské ceny v Španielsku, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, v marci prekvapujúco klesli, prvýkrát po piatich mesiacoch. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu INE, ktorý dnes zverejnili agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa predbežných výsledkov sa ceny tovarov a služieb v Španielsku v marci 2014 znížili medziročne o 0,2 %. Na porovnanie, vo februári miera inflácie v krajine stagnovala. Analytici preto očakávali, že ani v marci sa španielske spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní nezmenia.
Aj harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, sa v marci znížil medziročne o 0,2 % po februárovom raste o 0,1 %.
Analytikov takýto výsledok prekvapil a špekulujú, že Európska centrálna banka (ECB) na budúci týždeň uvoľní svoju menovú politiku, aby odvrátila hrozbu deflácie v eurozóne. Ekonómovia teraz s napätím vyčkávajú na rýchly odhad vývoja inflácie v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, aby získali lepší obraz o vývoji cien v celom menovom bloku.

Súvisiace články

Aktuálne správy