Japonská ANA si objednala 70 lietadiel od Boeingu aj Airbusu za vyše 12 mld. eur

Japonská letecká spoločnosť ANA zadala objednávku na 70 lietadiel od spoločností Boeing a Airbus v hodnote asi 1,7 bilióna jenov (12,04 miliardy eur) pri katalógových cenách. Objednávka je tak najväčšou v histórii tejto spoločnosti. Informovala o tom agentúra AP.
Rozsah objednávky poukazuje na ambície ANA stať sa jednou z najväčších leteckých spoločností na svete, ako aj na úsilie Japonska podporiť cestovný ruch, keďže v roku 2020 bude Tokio hostiť letné olympijské hry. Cieľom vlády je zvýšiť počet zahraničných turistov do tohto obdobia na 20 miliónov. To je dvojnásobok ich počtu z roku 2013, keď krajinu prvýkrát navštívilo v priebehu roka vyše 10 miliónov turistov.
Viac než polovicu z objednaných lietadiel by mal dodať Boeing, od ktorého si ANA objednala 40 strojov, medzi nimi aj 14 lietadiel 787-9 Dreamliner. Aj keď Airbusu zadala objednávku „len“ na 30 lietadiel, pre európskeho výrobcu je to dôležitý kontrakt, ktorý mu umožní výraznejší prienik na jeden z kľúčových trhov. Japonská vláda a firmy sa totiž už roky viac orientovali na firmu Boeing než na európsky Airbus.
Lietadlá, dodávku ktorých plánujú firmy začať v roku 2016, rozšíria letecký park firmy ANA na 250 strojov. Japonská spoločnosť dodala, že lietadlá od americkej firmy plánuje využívať najmä na medzinárodné lety a stroje od Airbusu (pôjde o lietadlá zo skupiny A320) chce používať v rámci domáceho trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy