Slovenské banky sa na reporting v rámci FATCA pripravujú

Banky na Slovensku budú povinné hlásiť americkej vláde transakcie, ktoré uskutočnili s americkými klientmi

Vláda USA zrejme nepriamo zvýši náklady bánk na Slovensku. Dôvodom je zavedenie systému reportingu, tzv. FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Prostredníctvom neho by mali slovenské banky pravidelne podávať informácie americkému daňovému úradu o pohyboch na účtoch amerických klientov. Podľa hovorkyne Ministerstva financií SR Alexandry Gogovej v súčasnosti stále ešte pokračujú rokovania s americkou stranou o návrhu predmetnej dohody. Ukončené by mohli byť podľa nej v najbližších týždňoch. "Po podpise expertného znenia dohody by mala byť ďalej predložená na Slovensku do vnútroštátneho schvaľovacieho procesu," povedala Gogová.

 

Banky na Slovensku dosahy reportingu v rámci FATCA analyzujú a pripravujú sa na zavedenie. Budú nútené prevziať na seba zodpovednosť za daňový reporting, čo znamená zvýšené náklady. Slovenská banková asociácia uviedla, že keďže implementácie ešte stále nie je ukončená, tak nemá ani súhrnnú štatistiku, aké by mohli byť celkové náklady na zavedenie. "Reportovať do USA budú banky z celého sveta a teda aj zo Slovenska. Ak nie, banky v USA budú z platieb vyplácaných do zahraničia zrážať pokutu vo výške 30 % z hodnoty platby," skonštatovala hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie Zuzana Tučeková.

Slovenská sporiteľňa uviedla, že sa pripravuje na implementáciu FATCA v rámci svojich bankových procesov a IT platforiem. "Zavedenie nových povinností prinesie finančné náklady. Keďže zatiaľ chýba platná legislatíva, k detailom zavedenia sa v súčasnosti nedokážeme vyjadriť," povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. ČSOB je podľa slov hovorkyne Zuzany Eliášovej pripravená na zmenu a bude dodržiavať platnú legislatívu a podmienky k stanovenému termínu. "Nastavenie systému identifikácie si vyžadovalo v eurách viac ako stotisícovú investíciu z našej strany," doplnila Eliášová.

VÚB banka pracuje na implementácii FATCA spolu s materskou spoločnosťou Intesa. V Tatra banke funguje projekt FATCA takmer dva roky. "Prvá etapa je už vo finálnej fáze a druhá etapa sa sfinalizuje až v roku 2015," skonštatovala hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová s tým, že náklady sa pohybujú rádovo v sto tisícoch eur. To, koľko majú banky na Slovensku vo svojom portfóliu klientov s FATCA statusom, nechcú veľmi komentovať a ani zverejňovať štatistiky. "Ku konkrétnemu počtu klientov sa nebudeme vyjadrovať, nakoľko ide o internú informáciu spoločnosti," dodala Eliášová.

Daňový zákon FATCA prijali v USA v roku 2010 ako súčasť balíčka zákonov HIRE (Hiring Incentives to Restore Employment). Účelom tohto zákona je zabrániť americkým občanom vyhýbať sa zdaneniu príjmov prostredníctvom ich prevodu do zahraničných finančných inštitúcií a investícií do zahraničných aktív. FATCA kladie na zahraničné finančné inštitúcie zvýšené nároky na postup identifikácie týchto amerických osôb.

Súvisiace články

Aktuálne správy