Ukrajina nemá inú alternatívu než nepopulárne reformy

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes na zasadnutí parlamentu predložil vládny návrh "veľmi nepopulárnych" úsporných opatrení, ktorého prijatie označil za nevyhnutné, pretože Ukrajina sa podľa jeho slov ocitla na pokraji bankrotu.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes na zasadnutí parlamentu predložil vládny návrh „veľmi nepopulárnych“ úsporných opatrení, ktorého prijatie označil za nevyhnutné, pretože Ukrajina sa podľa jeho slov ocitla na pokraji bankrotu.
Podľa jeho slov Ukrajine bude v roku 2014 chýbať 289 miliárd hrivien. Zo vzniku tejto situácie Jaceňuk obvinil bývalé vedenie krajiny a prítomných poslancov Strany regiónov. Súčasne zdôraznil, že Ukrajina nemá inú možnosť, než uskutočniť reformy.
Jaceňuk sa dnes vyslovil aj za ústavnú reformu v záujme decentralizácie moci a rozdelenie právomocí. Vyslovil sa za zrušenie oblastných úradov a za prenesenie kompetencií ústredných orgánov na nižšie stupne.
V rámci úsporných opatrení Jaceňukova vláda navrhla napríklad zníženie počtu štátnych úradníkov o desať percent a do konca roka zmrazenie minimálnej mzdy a životného minima. Súčasne zvažuje, že dôchodky nad 10.000 hrivien sa budú zdaňovať.
Jaceňuk dnes vyslovil predpoklad, že od 1. apríla sa cena ruského plynu pre Ukrajinu zvýši na 480 dolárov za 1000 m3. Dodal, že jeho vláda podniká kroky na zníženie závislosti Ukrajiny od ruského zemného plynu, informovala agentúra UNIAN.
Minister ekonomiky Jurij Prodan však predtým uviedol, že Kyjev nebude platiť viac ako 387 dolárov za 1000 m3 zemného plynu, čo je cena stanovená po dohode s ruským plynárenským koncernom Gazprom a vychádzajúca z tzv. charkovských dohôd. Podľa neho Ukrajina si zachováva toto stanovisko, keďže Rusko sa na ukrajinskú vládu oficiálne neobrátilo so žiadosťou o vypovedanie charkovských zmlúv.
Agentúra Ukrinform medzičasom pripomenula, že eurokomisár pre rozpočet Jan Lewandowski v stredu v Kyjeve pred novinármi uviedol, že „(s Ukrajinou) bolo dohodnuté, že bude možnosť reverzného chodu plynu zo Slovenska a neskôr aj z Poľska a Maďarska“. Zdôraznil, že ide o veľmi dôležité rozhodnutie z pohľadu energetickej bezpečnosti Ukrajiny, ktoré bude treba realizovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy