Východniari dávajú prednosť televízii, v Bratislave vedie počítač

, Poštová banka Foto:SITA

Zatiaľ čo televízor, telefón či práčka patria do výbavy takmer každej slovenskej domácnosti, počítač či auto samozrejmosťou nie sú. Rozdiely, hoci nie priepastné, existujú aj naprieč jednotlivými slovenskými regiónmi. A hoci by sme si mohli myslieť, že najvybavenejšie domácnosti nájdeme v okolí hlavného mesta, nie je tomu celkom tak. Potvrdzujú to údaje Štatistického úradu za rok 2012.

Televízor je súčasťou až 98,8 % slovenských domácností, takmer povinným vybavením je v košickom regióne, kde ním nedisponujú len 3 domácnosti z tisíc. V Bratislavskom a Banskobystrickom kraji je síce podiel domácností s televízorom najnižší, no aj tak dosahuje až 97,9 %.

Telefón bol v roku 2012 v 97,3 % slovenských domácností. Najrozšírenejšie sú telefóny v domácnostiach Trenčianskeho kraja a naopak najnižší podiel domácností vybavených telefónom nájdeme v Banskobystrickom kraji.

Napriek tomu, že najmä vo väčších mestách sa postupne objavujú verejné práčovne známe najmä z amerických filmov, práčku nájdeme stále až v 97,8 % slovenských domácností. Najrozšírenejšie sú v trenčianskom regióne, kde bez tohto spotrebiča funguje len 8 domácností z tisíc. Naopak, v Banskobystrickom kraji sa bez práčky musia „chtiac či nechtiac“ zaobísť 3 % domácností.

Počítače začali do našich domácností výraznejšie prenikať až v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Za tento krátky čas si ale dokázali získať mnohých Slovákov a dnes sú súčasťou dvoch tretín našich domácností. V Bratislavskom kraji sú počítače najrozšírenejšie a nájdeme ich až takmer v troch štvrtinách domácností. Na druhej strane v banskobystrickom regióne je počítač výbavou len 63,6 % príbytkov.

Kúpa auta patrí medzi finančne náročné investície. A to je práve jeden z kľúčových dôvodov, prečo na Slovensku v súčasnosti vlastní osobný automobil len 6 z 10 domácností. V trnavskom regióne je domácností vlastniacich osobný automobil najviac, a to 62,5 %. Hoci to tak pri pohľade na ranné alebo poobedňajšie kolóny nevyzerá, najnižší podiel domácností vlastniacich automobil nájdeme v hlavnom meste a okolí. Dôvodom môže byť využiteľnosť mestskej hromadnej dopravy, ale i fakt, že množstvo áut v bratislavských uliciach má mimobratislavské evidenčné číslo a patria teda ľuďom, ktorí do Bratislavy prichádzajú z ostatných regiónov či už za prácou alebo z iných dôvodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy