Predstavitelia Fedu o konci stimulov vraj ešte nehovorili

Podľa Jamesa Bullarda, šéfa Federálneho rezervného systému v St. Louis, predstavitelia tejto inštitúcie o presnom termíne ukončenia stimulov ešte nehovorili

Predstavitelia amerického Federálneho rezervného systému (Fed) nehovorili o presnom načasovaní ukončenia stimulačného programu pre americkú ekonomiku. V stredu to uviedol James Bullard, šéf Fedu v St. Louis. Reagoval tak na správy o tom, že program stimulov by sa mohol skončiť kedykoľvek medzi októbrom a januárom. "Objavuje sa trochu nejednoznačnosti v názoroch na to, kedy sa program kvantitatívneho uvoľňovania skončí. Čo to totiž znamená? Znamená to október? Znamená to december? Znamená to január? Úprimne, výbor (pre menovú politiku) o tom v skutočnosti ešte nehovoril,“ povedal Bullard.

 

Od roku 2008 americká centrálna banka držala krátkodobé úrokové sadzby v blízkosti nuly a kúpila dlhopisy v hodnote viac ako troch biliónov USD. Cieľom týchto opatrení bolo znížiť výnosy z dlhopisov s dlhodobou splatnosťou a podporiť tvorbu pracovných miest. Šéf Fedu vo Philadelphii Charles Plosser v utorok uviedol, že program stimulov sa úplne skončí do novembra, alebo do októbra. "Chcem zdôrazniť, že toto nie je politika založená na kalendári, toto je politika zakladajúca sa na údajoch,“ doplnil Bullard.

(1 EUR = 1,3791 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy