Nálada amerických spotrebiteľov sa zlepšila

Index dôvery spotrebiteľov, ktorý zostavuje americká výskumná organizácia Conference Board, stúpol v marci na 82,3 bodu z februárovej smerom nahor revidovanej hodnoty 78,3 bodu.

Dôvera amerických spotrebiteľov sa v marci zlepšila a dostala sa na najvyššiu úroveň za viac ako šesť rokov. Index dôvery spotrebiteľov, ktorý zostavuje americká výskumná organizácia Conference Board, stúpol na 82,3 bodu z februárovej smerom nahor revidovanej hodnoty 78,3 bodu. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters odhadovali, že posilní na 78,6 bodu. Podľa pôvodných údajov bola februárová hodnota indexu 78,1 bodu.

„Celkovo spotrebitelia očakávajú, že ekonomika sa bude naďalej zlepšovať,“ uviedla vo vyhlásení Lynn Francová, predstaviteľka organizácie Conference Board. „Hoci však spotrebitelia boli optimistickejší, pokiaľ ide o perspektívu trhu práce a celkového hospodárstva, menej boli optimistickí v otázke rastu príjmov,“ dodala. Index očakávaného vývoja vzrástol na 83,5 bodu zo smerom nahor revidovanej úrovne 76,5 bodu. Index odzrkadľujúci hodnotenie terajšej situácie však klesol na 80,4 bodu z hodnoty 81 bodov.

Z prieskumu Conference Board ďalej vyplýva, že americkí spotrebitelia predpokladajú výraznejšie zvyšovanie cien. V najbližších dvanástich mesiacoch očakávajú infláciu na úrovni 5,5 %. Vo februári odhadovali, že inflácia v najbližšom roku bude 5,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy