Nezamestnanosť v Poľsku vo februári načakane klesla pod 14 %

Nezamestnanosť v Poľsku zaznamenala vo februári nečakaný pokles. Uviedol to dnes poľský štatistický úrad. Ministerstvo práce, ktoré pôvodne očakávalo, že miera nezamestnanosti sa udrží na januárovej hodnote, teraz predpokladá, že marcové výsledky budú ešte lepšie. Informovali o tom agentúra PAP a portál RTTNews.
Miera evidovanej nezamestnanosti klesla v Poľsku minulý mesiac na 13,9 % z januárových 14 %. Prekvapila tak vládu, ktorá očakávala rovnaký údaj ako za január, ale aj ekonómov, ktorí počítali s rastom nezamestnanosti na 14,1 %. Vo februári 2013 dosiahla miera nezamestnanosti 14,4 %.
Podľa Jacka Mecinu z poľského ministerstva práce by nezamestnanosť mohla v marci klesnúť oproti februáru o 0,3 %. „Údaje za február sú lepšie, než sme očakávali. Predpokladáme, že v marci bude pokles ešte výraznejší, pričom počítame s nezamestnanosťou na úrovni 13,6 %,“ povedal Mecina pre agentúru PAP s tým, že oživenie je viditeľné ako na trhu práce, tak v celkovej ekonomike. Obáva sa však možných rizík vyplývajúcich z vývoja na Ukrajine, najmä v súvislosti s veľkým počtom poľských firiem vyvážajúcich do tejto krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy