Britská inflácia vo februári spomalila

Medziročná februárová inflácia v krajine sa zmiernila na úroveň 1,7 % z januárovej výšky 1,9 %.

Medziročná inflácia vo Veľkej Británii vo februári oslabila na najnižšiu úroveň za viac ako štyri roky. Celková hladina spotrebiteľských cien bola v porovnaní s februárom minulého roka vyššie o 1,7 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny ONS. V januári bola britská medziročná inflácia vo výške 1,9 %. Januárová inflácia bola prvýkrát za štyri roky pod hranicou 2 %, ktorá je podľa Bank of England želanou úrovňou.

Štatistický úrad uviedol, že k oslabeniu medziročnej inflácie vo februári prispelo hlavne zníženie nákladov na dopravu. Inflačné tlaky sa zmiernili aj vďaka spomaleniu rastu cien plynu pre domácnosti a elektriny. Zmenšenie inflačných tlakov podporuje názor, že britská centrálna banka môže udržiavať voľnú menovú politiku bez rizika, že podporí infláciu, hoci ekonomika sa rýchlo zotavuje.

Bank of England si však je vedomá rastu cien domov, ktoré posilňujú najrýchlejším tempom za viac ako tri roky. V januári sa ceny domov v Británii medziročne zvýšili o 6,8 %, informoval v utorok štatistický úrad ONS. V decembri ceny obytných nehnuteľností v krajine medziročne stúpli o 5,5 %. Januárový rast bol najvýraznejší od augusta 2010. Znepokojenie z rýchleho zdražovania domov viedlo Bank of England k tomu, že v novembri ohlásila, že zruší časť svojho programu podpory poskytovania hypotekárnych úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy