Agentúra S&P znížila Brazílii rating o jeden stupeň na BBB-

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila rating dlhodobých záväzkov Brazílie o jeden stupeň z BBB na BBB-, čo je najnižší stupeň investičného pásma.

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) znížila rating dlhodobých záväzkov Brazílie o jeden stupeň z BBB na BBB-, čo je najnižší stupeň investičného pásma. Odôvodnila to zhoršovaním stavu verejných financií a slabými vyhliadkami na hospodársky rast v nadchádzajúcich rokoch. Informoval o tom portál RTTNews.
Výhľad ratingu Brazílie zostáva stabilný, čo znamená, že ďalšie zhoršenie ratingovej známky nehrozí.
Zvyšné dve z trojice najväčších ratingových agentúr – Fitch Ratings a Moody’s Investors Service ponechali Brazílii rating v investičnom pásme.
Zníženie ratingovej známky podľa S&P odráža kombináciu faktorov, ako je slabý rast ekonomiky a v dôsledku toho aj slabé rozpočtové príjmy. A vzhľadom na blížiace sa prezidentské voľby, ktoré sa konajú v októbri, sú možnosti na zmeny fiškálnej politiky Brazílie limitované.
S&P sa domnieva, že pre Brazíliu bude ťažké dosiahnuť tento rok prebytok primárneho rozpočtu vo výške 1,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) bez dodatočných opatrení, keďže ekonomika si udrží len mierne tempo rastu. Agentúra odhaduje, že tento rok vzrastie HDP Brazílie o 1,8 % a na budúci rok o 2 %. A S&P predpovedá, že ani v nasledujúcich rokoch sa jeho rast výraznejšie nezrýchli.
Vládny dlh sa pritom zvýši v tomto roku zhruba na 44 % HDP a v roku 2015 na 45 % HDP.
S&P ale na záver dodala, že môže rating Brazílie opäť zvýšiť, ak vláda prijme opatrenia na zlepšenie verejných financií prípadne reformy, ktoré by v strednodobom časovom horizonte pomohli urýchliť hospodársky rast krajiny.
Brazília patrí medzi 20 najväčších svetových ekonomík (G20) a je jedným z členov tzv. skupiny BRIC (spolu s Ruskom, Indiou a Čínou), ktorá združuje najväčšie transformujúce sa ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy