Rástol záujem o úvery a platobné karty

V roku 2013 rástol medzi spotrebiteľmi na Slovensku záujem o úvery. Spoločnosť Home Credit Slovakia, a.s., požičala klientom 203 miliónov eur. Celkovo tak objem poskytnutej istiny medziročne vzrástol o 15 %. Ide o najvyššiu hodnotu poskytnutých úverov v histórii spoločnosti na Slovensku. Najväčší záujem bol o hotovostné úvery a kreditné karty.
„Napriek tomu, že ekonomika v minulom roku mierne spomalila, bol to pre nás úspešný rok. Obchodne sme dosiahli rekordný výsledok v histórii Home Creditu na Slovensku,“ hodnotí uplynulý rok a jeho výsledky generálny riaditeľ David Bystrzycki.
Vlani bol mimoriadny záujem hlavne o hotovostné produkty. Klienti najčastejšie využívali vybavenie priamo cez telefón, bokom ale nezostali ani predajné miesta obchodných partnerov v nákupných centrách. Zo štatistík spoločnosti vyplýva, na čo si klienti najčastejšie požičiavajú. Napriek tomu, že hotovostné úvery sú bezúčelové, ľudia najčastejšie odpovedajú, že peniaze pôjdu na rekonštrukciu a vybavenie domácností. Najviac sú zmieňované menšie rekonštrukcie bytového jadra, často tiež volia pôžičku na vybavenie kuchyne novou linkou a spotrebičmi.
Stále väčší záujem je o kreditné karty. Spotrebitelia sa s nimi už dávno naučili pracovať a teraz sa zameriavajú na nákupy, pri ktorých môžu zbierať vernostné body, alebo využívať zľavy u obchodníkov. Aj preto objem poskytnutej istiny pri kartách spoločnosti Home Credit Slovakia vzrástol o 31 %.
Prechod zo sveta fyzických peňazí do sveta virtuálneho je vidieť aj na výsledných objemoch úverov poskytnutých pri nákupe cez internetové obchody. „Internetová gramotnosť ľudí rastie a nedôvera k nakupovaniu v online prostredí klesá. Aj vďaka tomu v minulom roku výrazne vzrástol objem úverov poskytnutých cez e-shopy,“ hodnotí rast istiny v e-shopoch o 24 % Bystrzycki. V internetových obchodoch ľudia nakupujú hlavne elektroniku, a to ploché televízory alebo audiosystémy, tablety a smartfóny.
TASR informovala Home Credit Slovakia, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy