MMF varuje pred dôsledkami veľkej príjmovej nerovnosti na ekonomiku

Medzinárodný menový fond (MMF) varoval, že veľká príjmová nerovnosť môže spomaliť tempo rastu svetovej ekonomiky, a navrhol riešenia, ako túto nerovnosť zmierniť. Informovala o tom agentúra AP.
Už koncom februára zverejnil fond štúdiu, v ktorej poukázal na riziko príjmovej nerovnosti pre svetovú ekonomiku a jej rast. Dnes uverejnil odporúčania na zníženie spomínanej nerovnosti, medzi ktoré patria napríklad zvýšenie dane z nehnuteľnosti či výraznejšie zdaňovanie majetných v porovnaní s ostatnými skupinami obyvateľstva.
MMF v tejto súvislosti uviedol, že je na jednotlivých krajinách, či a ako sa pokúsia znížiť príjmovú nerovnosť. Ak sa však rozhodnú, že problém začnú riešiť, správa fondu ponúka možnosti, ako skombinovať daňovú a výdavkovú politiku tak, aby sa príjmová nerovnosť zmiernila bez zásahu do ekonomického rastu.
Návrhy sú zatiaľ najnovším dôkazom rastúcich obáv MMF v súvislosti s príjmovou nerovnosťou vo svete. Podľa AP je to zároveň neobvyklé zameranie svetovej finančnej inštitúcie známej poskytovaním úverov, ktoré podmieňuje prísnymi rozpočtovými škrtmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy