Zmena rezervnej meny: Americkému doláru zatiaľ chýba alternatíva

, Broker Trust Foto:SITA

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil Spojeným štátom, že ak zavedú sankcie proti jeho krajine, budú Rusi nútení zvážiť súčasný status amerického dolára ako svetovej rezervnej meny. Ak by to Rusko urobilo, šlo by o negatívnu informáciu pre dolár a mohlo by to viesť k jeho oslabeniu.

Ako dolár získal svoje výsadné postavenie
V 70. rokoch sa stal dolár rozhodnutím OPEC jedinou menou, v ktorej bolo možné obchodovať s ropou, zemným plynom a ostatnými fosílnymi palivami. Ropa je najobchodovanejšou svetovou komoditou a surovinou, ktorú ekonomiky potrebujú k svojmu rozvoju. Štáty, ktoré nemajú dostatočné vlastné ropné zdroje sú nútené nakupovať a držať dostatok americkej meny. So zdražovaním ropy, a stále rastúcim dopytom po nej, prichádza aj vyšší záujem o dolár. To ho do značnej miery robia stabilným, hoci americká vláda každoročne emituje nové doláre a nakupuje za ne tovar a služby v zahraničí. To okrem iného vedie k nevyrovnanej obchodnej bilancii Spojených štátov.

Rusko by sa teda prípadným naplnením Putinovej hrozby pridalo ku krajinám, ako sú Irán a Venezuela. Tie od začiatku tretieho tisícročia propagujú obchodovanie s ropou v iných menách ako americkom dolári. Táto myšlienka však nie je zo strany Ruska ničím novým. Vladimír Putin hovoril o možnej zmene systému založenom na dolároch už v roku 2009 na ekonomickom summite v Davose, a len o dva mesiace neskôr dokonca guvernér čínskej centrálnej banky navrhol vytvorenie inej svetovej rezervnej meny.

Čo by znamenal pokles dopytu po dolári
Ak by sa Rusko pridalo na stranu priaznivcov odstránenia dolára z jeho súčasného piedestálu a predávalo svoju ropu v inej mene, mohlo by to pre americký dolár znamenať určitý problém spojený s celosvetovým poklesom dopytu. Nižší dopyt po americkej mene by vyvolal otázniky aj ohľadom vydávania nových dolárov a ohľadom výšky rozpočtových deficitov. Tiež by postavil USA pred problém ich nevyrovnanej obchodnej bilancie, a to v situácii, kedy je severomorský typ ropy Brent na burzách obchodovanejší než americká WTI. Objem obchodov s WTI v roku 2012 poklesli o 14 %, zatiaľ čo objem u Brent vzrástol o 15 %.

Tento vývoj však nepovažujeme za príliš pravdepodobný. Odsunutie dolára z pozície hlavnej rezervnej meny je tradičným rétorickým cvičením, ktoré používajú vlády niektorých krajín vrátane Ruska, keď chcú Spojeným štátom pohroziť. Realizácia podobných krokov by ale stála veľa času. Predovšetkým potom nie je jasné, ktorá mena by mala dolár nahradiť. Spoločná európska mena má za sebou veľmi krátku históriu, ktorú iste nezdobí stále nedoriešená dlhová kríza z posledných rokov. A čínsky jüan, mena komunistickej krajiny, na prvom mieste svetového obchodu? To sa aktuálne javí ako neprijateľné.

Autorom článku je Václav Pech, investičný analytik Broker Trust

Súvisiace články

Aktuálne správy