Britská ekonomika v uplynulých troch mesiacoch mierne zrýchlila

Britská ekonomika v uplynulých troch mesiacoch do konca februára 2014 mierne zrýchlila a je na najlepšej ceste dosiahnuť v priebehu tohto roka rovnaké tempo rastu ako pred recesiou v roku 2008. Uviedol to vo svojom odhade Národný inštitút pre hospodársky a sociálny výskum (NIESR) a informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovšieho odhadu inštitútu sa hrubý domáci produkt (HDP) Británie za tri mesiace do konca februára zvýšil o 0,8 % v porovnaní s obdobím november 2013 – január 2014, keď vzrástol o 0,7 %. To znamená, že tempo jeho rastu je už len o menej ako 1 % nižšie ako v januári 2008, keď dosiahlo svoj vrchol pred nástupom recesie.
NIESR ale zároveň pripomína, že aj keď britská ekonomika naberá rýchlosť, stále zaostáva za inými vyspelými ekonomikami, napríklad americkou.
Motorom zotavovania britského hospodárstva boli doteraz najmä spotrebiteľské výdavky a trh s nehnuteľnosťami. Centrálna banka Bank of England (BoE) by však chcela, aby sa na ožívaní ekonomiky v tomto roku výraznejšie podieľali aj export a firemné investície.
NIESR vo svojej prognóze na celý tento rok predpovedá Británii expanziu HDP o 2,5 % a v nasledujúcom roku o 2,1 %. Domnieva sa tiež, že BoE do 2. kvartálu 2015 kľúčové úrokové sadzby nezvýši.

Súvisiace články

Aktuálne správy