Talianska UniCredit za minulý rok vykázala stratu 14 mld. eur

Strata je výsledkom rozsiahlych odpisov nehmotných aktív a zlých úverov, keďže banka sa rozhodla očistiť svoju bilanciu.

Najväčšia talianska banka UniCredit za minulý rok vykázala prekvapujúcu čistú stratu v sume 14 mld. eur. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali čistý zisk 916,5 mil. eur. Strata je výsledkom rozsiahlych odpisov nehmotných aktív a zlých úverov, keďže banka sa rozhodla očistiť svoju bilanciu pred tým, ako európski regulátori uskutočnia kontrolu zdravia bankového sektora.

UniCredit v utorok informovala, že za celý rok vytvorila rezervy na straty z úverov v sume 13,7 mld. eur, z toho 9,3 mld. eur v štvrtom kvartáli. Je to oveľa viac v porovnaní s odhadom analytikov, ktorí predpokladali, že rezervy na straty z úverov budú zhruba 4 mld. eur. Zníženie hodnoty nehmotných aktív je na úrovni 9 mld. eur. Banka uviedla, že po očistení svojej bilancie má v rámci celého talianskeho bankového sektora najvyššie krytie znehodnotených úverov a jedno z najlepších v Európe.

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s., pobočka zahraničnej banky vznikla 1. decembra 2013. Na slovenskom trhu však banka pôsobí od júla 1990, odvtedy prešla viacerými zmenami názvov a vlastníckou štruktúrou. Pôvodne to bola Slovenská poľnohospodárska banka, neskôr Poľnobanka, či UniBanka. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia v roku 2007, pričom majoritným akcionárom sa vtedy stala UniCredit Bank Slovakia a začlenila sa tak do UniCredit Group. Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy