Britský HDP čoskoro dosiahne predkrízovú úroveň

Britská obchodná komora očakáva, že ekonomika bude silnejšia ako predkrízové maximum z roku 2008 v druhom kvartáli tohto roka

Britská ekonomika v najbližších mesiacoch dosiahne predkrízovú úroveň. Tvrdí to Britská obchodná komora (BCC), ktorá v pondelok mierne zlepšila svoj výhľad na tento a budúci rok. Tento rok očakáva posilnenie výkonu hospodárstva o 2,8 % a v roku 2015 o ďalších 2,5 %. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny má byť vyšší ako predkrízové maximum v druhom kvartáli tohto roka, kým podľa decembrovej prognózy ho mal dosiahnuť v treťom štvrťroku. V porovnaní s rokom 2008 bol britský HDP koncom vlaňajška slabší o 1,4 %.

 

Britská ekonomika posilňuje najmä vďaka spotrebiteľskému dopytu a trhu s bývaním, podľa tamojšej centrálnej banky (BoE) je však v záujme udržateľného rastu potrebné silnejšie zotavenie firemných investícií a exportu. Investície podnikov podľa BoE v roku 2015 zrýchlia rast na 6,6 % z tohtoročných 5,7 %, naďalej však zostanú pod úrovňou spred začiatku krízy. Kapitálové investície budú rásť iba v prostredí nízkych úrokových sadzieb a inflácie, upozorňuje hlavný ekonóm BCC David Kern.

Britská centrálna banka sa so sprísňovaním menovej politiky neponáhľa a naznačuje, že so zvýšením hlavnej úrokovej sadzby z rekordného minima 0,5 % počíta na jar 2015. Dvaja predstavitelia BoE však naznačili, že sadzby môže zvýšiť aj skôr v prípade, ak sa vystupňujú inflačné tlaky, uviedla agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy