Agentúra Fitch zlepšila hodnotenie poisťovne Groupama

Ratingová agentúra Fitch Ratings zlepšila rating finančnej sily poisťovateľa Groupama S. A. a hlavných dcérskych spoločností z úrovne BBB- na BBB. Zároveň zlepšila rating hodnotiaci úverovú kvalitu emitenta z BB+ na BBB-. Výhľad zlepšila zo stabilného na pozitívny. Hodnotenie podriadeného dlhu agentúra zvýšila z úrovne BB- na BB. Informovala o tom skupina Groupama.

Zlepšené ratingové známky odzrkadľujú podľa agentúry návrat spoločnosti k ziskovosti. Kým v prvej polovici roku 2012 vykázala stratu 87 mil. eur, v prvom polroku 2013 evidovala zisk 187 mil. eur. Ratingové hodnotenia zohľadňujú aj zlepšenie pomeru poistného plnenia a nákladov (tzv. combined ratio) spoločnosti Groupama S. A. na 100,9 %, pričom v prvom polroku 2012 to bolo 103,2 %. Prispelo aj konzervatívne rozhodnutie manažmentu navýšiť finančné zdroje na rozdelenie zo životného poistenia o 250 mil. eur.

Groupama si navyše podľa agentúry zachovala stabilnú úroveň finančnej solventnosti a zlepšenie zaznamenal aj pomer cudzieho a vlastného kapitálu. Zlepšenie ratingového výhľadu na pozitívny odzrkadľuje očakávania agentúry Fitch, podľa ktorej sa nárast ziskovosti prejaví vo výsledkoch roku 2013 aj v tohtoročných číslach. Ďalšie zlepšenie hodnotenia by mohlo priniesť udržanie ziskovosti s priemernou úrovňou čistého zisku nad 200 mil. eur bez podstatného zhoršenia solventnosti či pomeru cudzieho a vlastného kapitálu spoločnosti.

Groupama patrí k najväčším poisťovniam vo Francúzsku. Pôsobí v jedenástich štátoch, v ktorých vykonáva poisťovaciu, bankovú činnosť a poskytuje súvisiace služby. Skupina má na svetovej úrovni 13 miliónov klientov a 34 tis. zamestnancov, jej predpísané poistné predstavuje 14,2 mld. eur. Na slovenskom poistnom trhu je Skupina Groupama prítomná od 1. januára 2012 ako pobočka maďarskej poisťovne Groupama Garancia Biztosító pod názvom Groupama Garancia poisťovňa a. s., pobočka poisťovne z iného členského štátu.

Súvisiace články

Aktuálne správy