V Nemecku chcú predĺžiť činnosť fondu na záchranu bánk SoFFin

Po finančnom dohľade BaFin je za ďalšie predĺženie činnosti štátneho fondu na záchranu bánk SoFFinu v Nemecku aj spolková vláda. DPA sa odvoláva na vyjadrenie parlamentného štátneho tajomníka v spolkovom ministerstve financií Michaela Meistera pre najnovšie vydanie týždenníka Wirtschaftswoche. Pokračovanie pôsobenia SoFFinu závisí od toho, kedy začne činnosť celoeurópsky pre likvidáciu neživotaschopných úverových ústavov. Šéfka BaFinu Elke Königová sa nedávno vyjadrila, že pokračovanie činnosti SoFFinu je žiaduce „aby sme mohli pokojne spávať“. Meister povedal, že fond treba zatiaľ udržať, aby v sektore nevzniklo vzduchoprázdno.
SoFFin začal pôsobiť v Nemecku v roku 2008, keď sa po krachu americkej veľkobanky Lehman Brothers otriasal svetový bankový sektor v základoch. Činnosť mal skončiť v roku 2010. SoFFin neskončil, lebo sa vynorila eurokríza. Fond mal pôsobiť do konca roku 2012 a potom bol ďalší termín jeho zániku stanovený na koniec tohto roku.
Spolková vláda by sa mala vyjadriť o pokračovaní činnosti Soffinu až po prvom júli.
Pokiaľ by SoFFin pokračoval a z peňazí daňových poplatníkov by sa financovala záchrana nejakej banky, potom sa majú SoFFinu vrátiť výdavky z krízového fondu, do ktorého budú prispievať banky odvodmi na svoju záchranu.

Súvisiace články

Aktuálne správy