Barel ropnej zmesi Brent zdražel na 109 USD

Barel (159 litrov) severomorskej ropy Brent, od ktorej sa na globálnom trhu odvodzujú ceny ostatných druhov tejto komodity, sa predával v piatok (7. 3.) na záver obchodovania na komoditnej burze v Londýne po 109 USD (78,45 eura). V priebehu dňa zdražel o 90 centov. Informuje AP.
Barel ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) , ktorá sa najviac predáva v Spojených štátoch, stál v New Yorku na konci pracovného týždňa 102,58 USD o 1,02 USD viac než vo štvrtok na konci uzatvárania kontraktov.
Analytici odôvodnili rast ceny strategickej komodity zvýšením zamestnanosti v Spojených štátoch vo februári a poklesom dolára voči euru a iným tvrdým menám vo svete. Vo februári pribudlo v americkom súkromnom sektore 175.000 pracovných miest. Prírastok bol podstatne väčší než v decembri a januári napriek krutej zime, ktorá ešte aj minulý mesiac vyčíňala v početných štátoch americkej únie.
Cena ropy tento týždeň, najmä v dôsledku krymskej krízy, kolísala. V piatok sa barel WTI predával o 1 % lacnejšie než v pondelok (3. 3.)

Súvisiace články

Aktuálne správy