Poslanci EP zvážia sprísnenie limitov pre odmeny bankárov

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) zvážia sprísnenie pravidiel pre odmeny bankárov. Finančné ústavy začali totiž po kríze znova vyplácať k fixným platom mimoriadne odmeny. Informovala o tom agentúra Reuters.
Pravidlá pre odmeny bankárov zaviedla Európska únia (EÚ) v reakcii na pobúrenie verejnosti. Ľudí nahnevalo, keď si manažéri v bankách, ktoré museli počas krízy v rokoch 2007-2009 zachraňovať daňoví poplatníci pred krachom, rozdali vysoké odmeny.
Podľa návrhu EÚ nesmú odmeny bankárov presiahnuť výšku fixného platu, prípadne jeho dvojnásobok, ak to schvália akcionári. Toto pravidlo sa bude vzťahovať na odmeny za tento rok, ktoré sa budú vyplácať v roku 2015.
Sharon Bowlesová, predsedníčka vplyvného výboru EP pre hospodárske záležitosti ale uviedla, že niektorým zákonodarcom sa nové pravidlo nezdá dosť prísne. Výbor bude o tom rokovať na budúci týždeň.
Limity pre odmeny pripravil Európsky bankový úrad, ale Európsky parlament má právomoc tento návrh vetovať a vynútiť si jeho zmenu.
Británia medzitým napadla nové pravidlo o odmenách na Európskom súde. Argumentuje, že skomplikuje bankám znižovanie nákladov, pretože budú musieť zvýšiť fixné platy, aby nahradili menšie odmeny. Londýn zároveň pripomína, že odmeny je možné ľahko skresať, prípadne zrušiť, ale výška platu sa nemení.
Európsky parlament by mal o návrhu zákona, ktorý zavedie limity pre odmeny bankárov, hlasovať v polovici apríla.

Súvisiace články

Aktuálne správy