Počet pracovných miest v USA vo februári rástol

Americký trh práce vytvoril minulý mesiac 175 tis. nových pracovných miest.

Počet pracovných miest v USA rástol vo februári výraznejšie, ako sa očakávalo, čo zmierňuje obavy z prudkého spomalenia ekonomického rastu. Americké ministerstvo práce informovalo, že americkí zamestnávatelia vytvorili minulý mesiac 175 tis. pracovných miest, kým v decembri to bolo 129 tis. nových pracovných miest. Miera nezamestnanosti v USA aj napriek tomu vzrástla z päťročného minima 6,6 % na 6,7 %. Analytici očakávali, že na trhu práce mimo sektoru poľnohospodárstva vznikne 149 tis. pracovných miest a miera nezamestnanosti sa udrží na 6,6 %.

Nepriaznivé počasie narušilo ekonomickú aktivitu a spôsobilo, že dĺžka priemerného pracovného týždňa poklesla na najnižšiu úroveň od januára 2011, a to z 34,3 hodiny na 34,2 hodiny. Chladné počasie tiež spôsobilo, že 601 tis. zamestnancov zostalo doma. Spoločnostiam ostalo na sklade veľké množstvo tovaru, ktorý nahromadili v druhej polovici roka 2013. Nemajú tak žiadnu motiváciu uzatvárať nové objednávky na tovar s výrobcami.

Najväčšie množstvo pracovných miest za posledný mesiac vytvoril súkromný sektor, a to 162 tisíc. Verejný sektor vytvoril 13 tis. pracovných miest. Priemerný hodinový zárobok vo februári stúpol o deväť centov.

(1 USD = 1,3745 EUR)

Súvisiace články

Aktuálne správy