Návrh novely zákona o DPH znižuje administratívnu záťaž operátorov v EÚ

Za miesto dodania elektronických, telekomunikačných služieb a služieb televízneho a rozhlasového vysielania poskytnutých nezdaniteľným osobám by sa od 1. januára 2015 malo považovať miesto, kde má takáto osoba sídlo, bydlisko, alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorý sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
V súčasnosti je miestom dodania služieb poskytnutých nezdaniteľným osobám miesto, kde má poskytovateľ sídlo alebo prevádzkareň. Novelou zákona o DPH by sa rozšírila pôsobnosť už existujúcej právnej úpravy, tzv. mini one-stop-shop, a to tak, že sa pre ňu budú môcť rozhodnúť nielen operátori neusadení na území Európskej únie poskytujúci elektronické služby, ale aj operátori so sídlom alebo prevádzkarňou na území únie, ktorí poskytujú aj telekomunikačné služby a služby televízneho a rozhlasového vysielania.
„Operátorom, ktorí sa rozhodnú využiť túto dobrovoľnú úpravu, sa významne zníži administratívna záťaž tým, že sa nebudú musieť registrovať pre DPH v každom členskom štáte, kde došlo k poskytnutiu elektronických služieb, telekomunikačných služieb a služieb televízneho a rozhlasového vysielania nezdaniteľným osobám. Svoju povinnosť priznať a uhradiť daň si splnia v tom členskom štáte, v ktorom sa pre využívanie tejto úpravy identifikujú, a to podaním jedného daňového priznania elektronickými prostriedkami s následným uhradením splatnej dane,“ uvádza Ministerstvo financií (MF) SR v predkladacej správe.
Novelou zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice sa zároveň navrhuje, aby daňový kód elektronickej registračnej pokladnice mohol podnikateľovi v záujme operatívnosti prideliť ktorýkoľvek daňový úrad. Podľa aktuálne platného znenia môže akýkoľvek daňový úrad prideliť kód pokladnice len zahraničnému podnikateľovi, zatiaľ čo domácemu ho môže prideliť iba miestne príslušný daňový úrad.

Súvisiace články

Aktuálne správy