Agentúra Fitch potvrdila najvyšší rating stáleho eurovalu

Fitch Ratings potvrdila najvyššie hodnotenie úverovej bonity permanentného eurovalu. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Fitch potvrdila rating záväzkov Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) na úrovni AAA. Výhľad ratingu je stabilný, čo znamená, že v dohľadnom čase nehrozí zhoršenie úverovej známky.
„Rating EMS je podporený vysokou úrovňou podpory zo strany 17 členských krajín eurozóny,“ uviedla Fitch. Agentúra tiež upozornila na vysokú úroveň disponibilného kapitálu (620 miliárd eur), pričom až 61,6 % z tohto kapitálu pripadá na akcionárov s ratingom AA- a vyšším.
Likvidné aktíva disponibilného kapitálu, ktorý poskytujú krajiny eurozóny, by pokryli až 92,3 % dlhu EMS, ak by operoval na plnú kapacitu, vypočítala Fitch.
Agentúra však upozornila na to, že úverová kvalita krajín eurozóny sa zhoršila od spustenia EMS, čo môže mať negatívny vplyv na kvalitu ich podpory fondu.
Podľa Fitch konzervatívny manažment rizík pre likviditu zaručuje, že EMS nebude mať nedostatok hotovosti ani v prípade platobnej neschopnosti niektorého z dlžníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy