Euro výrazne posilnilo a jeho kurz sa pohybuje okolo 1,385 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes výrazne vzrástol. Dôvodom je podľa obchodníkov to, že Európska centrálna banka (ECB) nepristúpila k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky. Informovala o tom agentúra DPA.
Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,3852 USD, čo je najviac v tomto roku a vyše o 1 cent viac ako ráno. ECB dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3745 (v stredu: 1,3732) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7275 (0,7282) eura.
Hlavnou udalosťou bolo dnes rozhodovanie Rady guvernérov ECB o nastavení úrokových sadzieb. Kľúčový úrok v eurozóne zostal podľa očakávania na rekordnom minime 0,25 %. Banka tiež neprijala iné ďalšie opatrenia na uvoľnenie menovej politiky. To podporilo spoločnú európsku menu. Niektorí experti totiž čakali, že ECB sa pustí do boja s mimoriadne nízkou infláciou, ktorá vzbudzuje obavy z deflácie v eurozóne.
ECB sa však zatiaľ deflácie neobáva. Šéf banky Mario Draghi poukázal na mierne oživenie ekonomiky. ECB zároveň zvýšila prognózu rastu ekonomiky eurozóny v tomto roku na 1,2 % z 1,1 %. Navyše, inflačný výhľad sa nezhoršil.

Súvisiace články

Aktuálne správy