Americký Kongres pripravuje sankcie proti Rusku

Senát by mohol o sankciách proti ruským vládnym predstaviteľom, štátnym bankám a podnikom hlasovať už na budúci týždeň

Na vojenský zásah Ruska v ukrajinskom regióne Krym chce americký Kongres reagovať skorým zavedením sankcií voči Moskve. Horná komora Kongresu, Senát, by mohla o príslušnej legislatíve hlasovať už budúci týždeň. Plánované kroky predstavujú vzácny prípad širokej politickej zhody medzi administratívou amerického prezidenta Baracka Obamu s demokratmi a republikánmi v oboch komorách Kongresu, informuje vo štvrtok agentúra AP. Predstavitelia oboch politických táborov sa však podľa agentúry zhodujú, že bez zapojenia európskych krajín, ktoré majú s Ruskom oveľa intenzívnejšie obchodné vzťahy, budú mať ekonomické sankcie zo strany USA iba obmedzený dopad.

 

Návrh v Senáte kombinuje ponuku úverových garancií pre novú vládu v Kyjeve s cielenými sankčnými opatreniami proti ruským vládnym predstaviteľom, štátnym bankám a podnikom.

Rada Európskej únie vo štvrtok prijala sankcie, na základe ktorých únia zmrazila účty ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi a 17 ďalším osobám podozrivým zo zneužitia štátnych fondov. Zoznam, na ktorom sa nachádza aj Janukovyčov syn Oleksandr, generálny prokurátor Viktor Pšonka, šéf bezpečnostných služieb, exministerka spravodlivosti či bývalý minister vnútra, ministri zahraničných vecí EÚ schválili už v stredu. Terčom sankcií je aj expremiér Mykola Azarov a jeho syn. Opatrenia sú účinné od štvrtkového zverejnenia vo vestníku EÚ a platiť budú nasledujúcich 12 mesiacov. Kríze na Ukrajine sa podrobnejšie venuje štvrtkový mimoriadny summit členských krajín EÚ v Bruseli.

Súvisiace články

Aktuálne správy