Ukrajinská kríza ohrozuje ruskú ekonomiku

Rating dlhodobých záväzkov Ruska na stupni BBB zatiaľ nie je pod tlakom, tvrdí medzinárodná ratingová agentúra

Kríza na Ukrajine môže poškodiť už v súčasnosti oslabujúcu ruskú ekonomiku v čase, keď krajina čelí prepadu kurzu meny a úniku kapitálu. Uviedla to vo štvrtok medzinárodná ratingová agentúra Fitch. Ďalší vývoj je veľmi ťažké predvídať, rating dlhodobých záväzkov Ruska na stupni BBB však zatiaľ nie je pod tlakom, tvrdí agentúra. V reakcii na víkendový zásah ruských ozbrojených síl na ukrajinskom polostrove Krym ruský rubeľ (RUB) voči americkému doláru v pondelok klesol o 2,2 % na historické minimum. Ruský akciový index MICEX stratil 10,8 % a krajina tiež zaznamenala prudký rast výnosov z vládnych dlhopisov denominovaných v národnej mene.

 

Od začiatku roka rubeľ voči doláru stratil zhruba 9 %. Mena sa dostala pod tlak pre obavy z dopadov utlmovania stimulačných opatrení americkej centrálnej banky na hospodárstvo rozvíjajúcich sa krajín, k poklesu však prispeli aj problémy v domácej ekonomike, ktorá čelí spomaleniu rastu a oslabeniu bežného účtu platobnej bilancie. Na rubeľ tlačí aj pripravovaná liberalizácia výmenného kurzu meny. Vyššie ceny energií v kombinácii s oslabeným rubľom by na druhej strane mohli podporiť export ropy a plynu, čo sú komodity, ktoré sa podieľajú na príjmoch federálnej vlády zhruba polovicou. Vďaka tomu by vláda v Moskve mohla tento rok dosiahnuť deficit verejných financií na plánovanej úrovni 0,6 %, tvrdí ratingová agentúra.

Krízu v regióne Krym, kde hovorí väčšina obyvateľov rusky, vystupňovalo koncom februára zvrhnutie proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Časť obyvateľov autonómnej oblasti totiž odmietla uznať novú vládu v Kyjeve. Situácia sa vyhrotila počas víkendu, keď ruskí vojaci na Kryme obsadili miestny parlament a viaceré letiská.

Súvisiace články

Aktuálne správy