Ovos: Od začiatku tohto roka sa radí medzi najziskovejšie komodity

, Colosseum

Z hľadiska investícií ide vcelku o nenápadný trh. V poslednej dobe sa však ukazuje, že vie urobiť veľké pohyby podobne ako zlato alebo ropa. V tomto roku ich však značne prekonáva. Cena ovsa sa od začiatku tohto roka zdvihla až o 55 percent a vzostupný trend zatiaľ nevykazuje známky obratu.

Kanadskí pestovatelia ovsa sa dostávajú do problémov kvôli neochote transportných spoločností prepravovať zrno. V dobe, kedy silnie dopyt po tejto komodite, prepravcovi dávajú prednosť ropným produktom. Podľa niektorých analytikov a poľnohospodárov je pre prepravcu ropa lukratívnejšia ako obilniny. Železničiari však zvádzajú vinu za meškanie prepravy obilnín na tuhú zimu. Napríklad Mark Hallman, hovorca Kanadskej národnej železnice, ktorá je jedným z hlavných železničných prepravcov v krajine, tieto špekulácie odmieta. Dopravcovia tvrdia, že hlavným dôvodom, prečo je obmedzený transport zrnovín, je chladné počasie, ktoré obmedzuje technickú funkciu brzdových systémov lokomotív. Z toho dôvodu sú na trate nasadzované kratšie vlaky, čo vedie k zhusteniu železničnej dopravy a jej celkovému spomaleniu.

Percentuálna zmena ceny vybraných komodít od začiatku roka 2014. Zdroj: Bloomberg

Tak či onak daný stav brzdí príjmy farmárov a tlačí ceny ovsa na amerických burzách hore. USA sú pritom silne závislé na importe kanadského ovsa, čo je dôvod, prečo sa situácia v preprave dotýka hlavne tejto komodity a ostatným plodinám sa vyhýba. To zvyšuje obavy, že Spojené štáty budú musieť čeliť jeho nedostatku, čo môže ovplyvniť náklady spoločností, akou sú napríklad PepsiCo Inc alebo General Mills Inc. Niektorí analytici predpovedajú, že zásoby ovsa v USA v tomto roku klesnú na päťdesiatšyriročné minimum. V sezóne 2012-2013 Spojené štáty importovali z Kanady, ktorá je najväčším svetovým vývozcom tejto komodity, 1,6 milióna ton ovsa, pričom produkcia dosiahla iba 1,1 milióna ton. Dovoz sa od začiatku minulého roka zvýšil o 60 percent.

Import ovsa do Spojených štátov v tonách. Zdroj: Bloomberg

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy