Západ vs. východ: So životom vo svojom meste sú spokojnejší Košičania

, Poštová banka Foto:SITA

Regionálne rozdiely na Slovensku sú badateľné. Východniari „závidia“ hlavnému mestu pracovné príležitosti a vyššie zárobky, Bratislavčania zas východu lacnejšie nehnuteľnosti či nižšie životné náklady. V ktorom meste sa žije lepšie?

Podľa výsledkov aktuálneho prieskumu Eurobarometer sú so životom vo svojom meste spokojnejší Košičania. Bratislavčania tromfli Košičanov mierou spokojnosti len v otázke príjmov a pracovného trhu.

V Bratislavskom kraji sa viac zarába, ale aj míňa. I tak však majú väčší priestor na tvorbu úspor domácnosti v hlavnom meste a okolí. Rozdiel medzi čistými mesačnými príjmami a výdavkami bratislavskej domácnosti v roku 2012 predstavoval 154 EUR. V prípade domácností z košického regiónu bola táto čiastka o „dvacku“ nižšia. Podiel Bratislavčanov a Košičanov spokojných s finančnou situáciou svojej domácnosti je však takmer totožný.

Miera nezamestnanosti v košickom regióne je takmer trojnásobne vyššia než v Bratislave a okolí. Preto nečudo, že zatiaľ čo nájsť si prácu je jednoduché až podľa polovice Bratislavčanov, v Košiciach tento názor zdieľa len jeden človek z ôsmich. Práve nezamestnanosť je zároveň podľa 55 % Košičanov najväčším problémom, ktorý by mesto malo riešiť. Podľa Bratislavčanov je zas najpálčivejšia otázka zdravotnej starostlivosti.

Vzhľadom na vysoké ceny nehnuteľností v hlavnom meste si len jeden z ôsmich Bratislavčanov myslí, že nájsť si dobré bývanie za rozumnú cenu je jednoduché. V Košiciach tento názor zastáva až takmer štvrtina ľudí.

Život vo svojom meste hodnotí pozitívne cca 9 z 10 Bratislavčanov i Košičanov. Ako Bratislava tak i Košice sú krajskými mestami a ich občianska vybavenosť by tak mala byť na vysokej úrovni. Najmenej sa v hlavnom meste i metropole východu frfle na nakupovanie. S dostupnosťou obchodov je spokojných až 86 % Košičanov, resp. 78 % Bratislavčanov.

Na mnohých frontoch však panuje nespokojnosť. V hlavnom meste negatívne vyčnieva najmä čistota, s ktorou je spokojná len štvrtina Bratislavčanov. Nízka spokojnosť obyvateľov ale panuje aj v otázke športovísk. Hoci za posledné roky v oboch mestách vyrástli nové moderné športové stánky, s dostupnosťou športovísk ľudia spokojní nie sú. Kvalita a dostupnosť športovísk vyhovuje len 4 z 10 Košičanov či menej ako tretine Bratislavčanov.

Cesta do práce a späť domov zaberie priemernému Slovákovi denne až 93 minút. Mnohí sa pri týchto presunoch spoliehajú na mestskú hromadnú dopravu. Spokojných s verejnou dopravou je však len polovica Bratislavčanov a 57 % Košičanov.

Súvisiace články

Aktuálne správy