Stimulačný program trvá pridlho, myslí si šéf Fedu v Dallase

Predstavitel Fedu Richard Fisher varoval, že sa objavujú náznaky, že stimulačný program narušuje finančný systém a podporuje rizikové správanie investorov.

Predstaviteľ amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Richard Fisher, ktorý dlhodobo kritizuje program nákupu dlhopisov, uviedol, že program trvá príliš dlho a objavujú sa náznaky toho, že narušuje finančný systém a podporuje rizikové správanie investorov. „Narastajú náznaky, že kvantitatívne uvoľňovanie už je za hranicou, keď bolo vítané. Narušenia trhu a rizikové aktivity sa stávajú zreteľnejšie,“ povedal Fisher, ktorý je šéfom Fedu v Dallase.

„Obávam sa, že podporujeme takú nerovnováhu, aká zohrala úlohu aj pri vzniku finančnej krízy,“ doplnil Fisher. Fed od roku 2008 udržiava úrokové sadzby blízko nuly. V snahe znížiť dlhodobejšie výnosy z dlhopisov, podporiť hospodársky rast a tvorbu pracovných miest už Fed kúpil dlhopisy v hodnote viac ako 3 bil. USD.

Americká centrálna banka už program stimulov začala obmedzovať. V súčasnosti mesačne nakupuje dlhopisy v hodnote 65 mld. USD mesačne, kým pôvodne nakupovala cenné papiere až za 85 mld. USD. Aj tak však rastú obavy z toho, že program bol impulzom pre investorov, aby viac riskovali, a to by mohlo destabilizovať finančné trhy.

(1 EUR = 1,3732 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy