Guvernér ČNB Singer: Euro Slovensku nepomohlo

, respekt Foto:SITA;ČNB

Guvernér Českej národnej banky, Miroslav Singer sa vo svojom práve zverejnenom dvojdielnom blogu sústredí na tému, prečo slovenská ekonomika rastie v poslednej dobe rýchlejšie než česká. Došiel k záveru, že to má pramálo spoločného s tým, že Slovensko je už päť rokov členom eurozóny.

Podľa guvernéra Slovensko nerástlo rýchlejšie len po svojom vstupe do eurozóny, ale až na výnimky už od rozdelenia spoločného štátu. Treba sa podľa neho pozrieť aj na rozdiely rozpočtových politík. Slovenský dlh voči HDP sa od krízy zvyšoval oveľa rýchlejšie ako dlh český. Český dlh vystúpil z 29 na 46 percent HDP, slovenský z 28 na 52 percent HDP. Slovenský rast je teda do značnej miery živený rýchlejšie rastúcim dlhom.

Podľa guvernéra vstupovalo Slovensko do krízy s mimoriadne sa prehrievajúcou ekonomikou, čo je jednoducho výhodná pozícia pre následnú krízu charakterizovanú prepadom dopytu. Slovensko vraj jednoducho malo šťastie, že nedokázalo pred krízou ubrzdiť svoju prehrievajúcu sa ekonomiku.

Slovensko je vďaka reformám zo začiatku minulého desaťročia oveľa pružnejšie a menej zaťažené prerozdelovacími procesmi. Hlavne však Slovensko podľa guvernéra v dôsledku prijatia eura neprilákalo viac zahraničných investícií na hlavu než Česká republika, ako tvrdia zástancovia eura.

Miroslav Singer
Na guvernérove texty zareagoval český komentátor Jan Macháček, podľa ktorého sú najdôležitejšie dve veci. Prakticky celé vedenie ČNB v rokoch 2008 a 2009 varovalo Slovensko aj zástancov eura v Českej republike, že Slovensko na vstup do eurozóny tvrdo doplatí. Práve Miroslav Singer, vtedy ešte ako viceguvernér ČNB, napísal v apríli 2009 do Hospodárskych novín článok, ktorý sa volal "Blahodárne euro? Sledujme Slovensko" a končí týmto odsekom: "Príliš silný kurz, s ktorým slovenská ekonomika do eurozóny vstúpila, začína túto ekonomiku stále viditeľnejšie zaťažovať. Považoval by som za prínosné, keby si predstavitelia exportérov a priemyslu začali vo svojich odporúčaniach ohľadom eura túto skutočnosť uvedomovať." Takže by asi bolo namieste žiadať vedenie ČNB o vysvetlenie v zmysle, prečo sa na Slovensku nedostavili v dôsledky prijatia eura ony negatívne dôsledky, pred ktorými ČNB opakovane varovala. Namiesto toho sa dozvieme, že Slovensko rastie dramaticky rýchlejšie než Česká republika, ale že to nie je kvôli euru.

Macháček pripája ešte niekoľko laických otázok. Prílev investícií do oboch krajín naozaj nie je dramaticky rozdielny, ale čo keby Slovensko bez eura prilákalo ďaleko menej investícií? A čo ak by Česko s eurom naopak prilákalo viac investícií? Je možné, že by zahraničné investície v ČR išli viac do nejakých veľkoskladov pri diaľnici a nákupných centier a na Slovensku mierili viac do tzv. produktívnych kapacít? Ako dlho sa bude v prípade Slovenska ešte argumentovať blahodárnymi reformami z počiatku minulého desaťročia? Slovenský spotrebiteľský dopyt neutrpel porovnateľné prepady s tým českým. Nemôže to náhodou súvisieť s tým, že si Slováci viac veria, a to nielen sami sebe, ale aj svojej mene, teda euru? Čia fiškálna politika bola po roku 2008 adekvátnejšia, česká, alebo slovenská?

Súvisiace články

Aktuálne správy