Americkú ekonomiku podľa Fed-u brzdilo nepriaznivé počasie

Federálny rezervný systém (Fed) vo svojej Béžovej knihe uvádza, že ekonomická aktivita v januári a vo februári mierne klesla v dvoch oblastiach z dvanástich

Nepriaznivé počasie v USA brzdilo spotrebiteľské výdavky v uplynulých týždňoch, čo viedlo k pomalšiemu hospodárskemu rastu. Tvrdí to americký Federálny rezervný systém (Fed) vo svojej ostatnej tzv. Béžovej knihe, čo je pravidelná neoficiálna správa Fed-u o stave americkej ekonomiky. Fed v dokumente uvádza, že ekonomická aktivita v januári a vo februári mierne klesla v dvoch regiónoch z dvanástich. Aktivita klesala v oblastiach Philadelphie a New Yorku a pod tento vývoj sa podpísalo práve „neobvykle nepriaznivé počasie“.

Rast ekonomickej aktivity sa spomalil v regióne Chicaga a na rovnakej úrovni ostala aktivita ekonomických subjektov v Kansas City. Zvyšných osem regiónov zaznamenalo nárast aktivity. Tento rast bol podľa Fedu vo väčšine regiónov „mierny až stredný“. Tieto údaje sú v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom horšie, keďže v januári vykázalo rast strednej úrovne deväť regiónov.

Podľa analytikov však februárová Béžová kniha nepomohla objasniť to, do akej miery počasie môže za horšie hospodárske ukazovatele. „Naozaj sa zdá, že počasie bolo hlavným zdrojom slabších údajov,“ povedala analytička Lindsay Piegza. „Aktuálna Béžová kniha veľa svetla do situácie nevniesla. Čakáme na čisté údaje,“ dodala Piegza.

Súvisiace články

Aktuálne správy