Európska centrálna banka by mala znížiť sadzby, vraví MMF

Vyhlásil to šéf oddelenia Medzinárodného menového fondu (MMF) pre Európu Reza Moghadam s tým, že Európska centrálna banka (ECB) by mala riešiť nízku mieru inflácie v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) by mala znížiť úrokové sadzby a do bankového systému vpustiť viac likvidity. Vyhlásil šéf oddelenia Medzinárodného menového fondu (MMF) pre Európu Reza Moghadam. „ECB si musí byť istá, že má rovnocenné politické nástroje, aby sa jej podarilo zvrátiť trend klesajúcej inflácie a taktiež odvrátiť riziko pádu do deflácie,“ napísal Moghadam na svojom blogu.

Banka by podľa neho teda mala zvažovať ďalšie znižovanie úrokových sadzieb. „A čo je dôležitejšie, mala by sa pozrieť na spôsoby ako výrazne zvýšiť svoju bilanciu buď prostredníctvom dlhodobých refinančných operácií (LTRO), alebo prostredníctvom kvantitatívneho uvoľňovania,“ napísal Moghadam.

V pondelok šéfka MMF Christine Lagardeová vyhlásila, že MMF predpokladá dlhšie obdobie nízkej miery inflácie v eurozóne. Podľa jej slov musia byť centrálne banky pripravené zasiahnuť, aby rodiace sa zotavenie ekonomiky nebolo v ohrození.

ECB má za cieľ ochraňovať cenovú stabilitu v eurozóne. Banka stanovila inflačný cieľ vo výške tesne pod úrovňou dvoch percent. Spotrebiteľská inflácia v eurozóne je už päť mesiacov pod úrovňou jedného percenta. To ECB považuje za nebezpečnú zónu.

Súvisiace články

Aktuálne správy